Yıldırım Holding bünyesinde bulunan Gemlik Gübre Fabrikasına yapılması planlanan Üre Tesislerine Belediye Meclisinden onay verildi.
Gemlik Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı Ömer Kahraman Ek Hizmet Binası Belediye Meclis salonunda gerçekleşti. Yoğun bir gündem ile toplanan mecliste önemli kararlar görüşmeye ve tartışmaya açıldı. Belediye Başkanı Refik Yılmaz başkanlığında gerçekleşen oturumda Gemlik’in kardeş şehri Bosna Herek’in Zavidovici kentine spor salonu yapılması konusu plan ve bütçe komisyonuna gönderildi. Emniyet Müdürlüğüne araç devri konusunu da o birliğiyle kabul eden Meclis, imar planları değişikliğine yapılan itirazlar, kamulaştırma talepleri, Tescil taramalarının imar planlarına işlenmesi gibi konuları da karara bağladı. Belediye meclisi raporları da oy birliğiyle ilgili komisyonlara gönderdi.
Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. bünyesinde yapılması planlanan Üre Tesisleri de Belediye Meclisinin ana gündem maddelerinden birini oluşturdu. Bu gündem maddesi öncesinde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, çevreci belediye olmanın yatırım düşmanı demek olmadığını vurgulayarak, bu konuda spekülasyonlar üretene çevrelere sert yanıtlar verdi. Refik Yılmaz, Gemlik Belediye Meclisi ve kamuoyunun 2004 yılında aynı kuruluş bünyesinde yapılması hedeflenen kömürle çalışan elektrik santraline izin vermediğini anımsattı. Yılmaz, aynı firmanın 2011 yılı sonu ve 2012 yılı başlarında yapmayı hedeflediği 142 adet yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler depolama alanına da kamuoyu ve siyasi partiler ile birlikte ilk karşı çıkan kuruluşun Gemlik Belediyesi ve Meclisi olduğunu söyledi. “Gemlik kimsenin babasının çiftliği değil. Çevreci olmayan hiçbir yatırıma izin vermedik, vermeyeceğiz. Kömürle çalışan santrale izin verseydik hava kirliliği durumumuz şimdi ne olurdu? Yine yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı depolama tesislerine izin verseydik ilçemizin risk durumu ne halde olurdu? Bize risksiz ve çevreci projelerle gelinmelidir. Her parası olana, çevreci olmadıktan sonra yatırım izni verecek değiliz” dedi.
Bu konuşmanın ardından Firmanın ÇED Raporunu hazırlayan müşavir firma temsilcisi Hakan Güngör Meclise slayt gösterimli bilgi verdi. Türkiye’nin yılda 1,5 milyon ton üre ithalatı yaptığını savunan Güngör, amonyak ve karbon monoksit kullanılarak elde edilen üre tesislerinin, arıtma tesisleri ile desteklendiğini kaydetti. Günlük 1600 yıllık da 528 bin ton üre üretimi yapacaklarını ifade eden Hakan Güngör, 522 olan isdihdama da 80 kişi ekleneceğini kaydetti. Atıkların çevre lisanslı firmalara gönderileceğini ve üretimde de kömür değil, doğalgaz kullanılacağı sözünü veren Hakan Güngör. Üre tesislerinin son derece çevreci bir tesis olacağı garantisini verdi. Kimya Mühendisleri Odası raporu da mecliste okundu. Kimya Mühendislerinin de olumlu görüş bildirdiği tesisler için, partilerin grup sözcüleri de olumlu görüşler ifade ettiler. Üre tesisleri için MHP’li Cemal Kurt ret oyu verirken, tesisler meclisten onay aldı.
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2018, 10:46