banner47

Refik Yılmaz Muhalefete Fena Patladı

Gemlik Belediyesi’nin 2012 yılında Çimtaş ve Borusan A.Ş. fabrikalarına sattığı 60 dönümlük arazi konusundaki tartışmalar Belediye Meclisi Şubat ayı ilk oturumu gündem maddelerinin önüne geçti.

banner51
Refik Yılmaz Muhalefete Fena Patladı

Gemlik Belediyesi’nin 2012 yılında Çimtaş ve Borusan A.Ş. fabrikalarına sattığı 60 dönümlük arazi konusundaki tartışmalar Belediye Meclisi Şubat ayı ilk oturumu gündem maddelerinin önüne geçti. İdari Mahkemeye açılan davada Gemlik Belediyesinin atık parsel satışının reddi üzerine, Danıştay’a temyiz davası açılmıştı. Danıştay 6. Dairesi de MHP ve CHP’nin açtığı iptal davasını onayınca konu 4 yıl sonra bir kez daha gündeme geldi. Yerel basında bir süredir Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Ak Partili Meclis üyelerine yüklenen MHP ve CHP’lilere ders niteliğinde yanıtlar veren ve çarpıcı açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, kendilerinden önceki dönemde yapılan emsal satışlar konusunda suskun kalan muhalefeti sert bir dille eleştirdi.

Mevcut gündem maddelerini yarım saat içinde bitiren meclis üyeleri, gündem dışı konuşmalar bölümünde bir kez daha gerildiler. MHP’li Osman Doğan, Serbest Bölge’de Borusan ve Çimtaş’a ait arsa satışlarında meclisin By Pas edildiğini öne sürerek, encümen kararıyla yapılan satış konusunda yargının kendilerini haklı bulduğunu ifade etti. CHP’li Özgür Aksoy’da, satılan arazilerin atık parsel olmadığını 60 dönümlük bir alanın söz konusu olduğunu ifade etti. İmar düzenlemesi yapılıp, şekillendirilerek yapılacak meclis kararlı satışta belediyenin 25 milyon yerine en az üç katı daha fazla kâr yapabileceğini savunan Özgür Aksoy, “Burada kasıt ve yolsuzluk aramıyoruz. Ancak bir beceriksizlik, basiretsizlik, iş bilmezlik söz konusudur. Burasını imar parseli haline getirebiliriz” dedi. Burada söz olan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, tapuya idari işlem için gerekli yazıların yazıldığını belirterek, belediye menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapacaklarını söyledi.

Eleştirilerini devam ettiren CHP’li Özgür Aksoy, söz konusu arsalar üzerinde bir başka sorunun da, fermaların aldıkları arsaları üçüncü şahıslara satma sorunu olduğunu bildirdi. “Muvazaa olur ve davası bile iki yıl sürer. Ciddi bir kamu zararı konusu oluşur. Belediyenin ve Gemlik halkının iki yıl daha beklemesi söz konusu olamaz. Sadece Borusan ve Çimtaş arsaları değil, belediye aceleye getirerek tüm mülkleri satışa çıkarmakta. Alıcı çıkmayınca da yüzde 20 indirim yapmaktadır. AVM’de iki ihalede alıcı çıkmayınca bunu gördük. 40 günde yüzde 20 indirim yapıldı. Adınız Mirasyediye çıkacak Sayın Başkan” diye konuştu.

Ak Partili Ercan Barutçuoğlu da muhalefete yanıt verdiği konuşmasında, belediyelerin alım da yapabileceğini satım da gerçekleştirebileceğine dikkat çekerek, Bursa Büyükşehir Belediyesinin uygulamalarını emsal gösterdi. Muhalefeti de uyaran Ercan Barutçuoğlu, “Satmayın, satamazsınız derseniz, bu toplumda hizmeti engelleme olarak algılanır. Niyet okuyarak siyaset yapılmaz” dedi. Ak Partili Ercan Barutçuoğlu, görevini yapan Zabıta Müdürlüğü personeline hakaret, küfür ve tehditte bulunan bir inşaat firması yetkililerine yönelik olarak da, “Şiddetle kınıyorum” dedi.

Slayt gösterimle bir aylık çalışmalarını anlatarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Refik Yılmaz’da, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 4 yıldır gündeme getirilen Borusan ve Çimtaş’a satılan 60 dönümlük arazi konusunda muhalefetin gerçekleri çarpıttığını ve göz ardı ettiğini vurgulayan Refik Yılmaz, encümenin görev ve yetkileri konusunda bilgiler verdi. 3 seçilmiş, 3 atanmış ve bir de başkandan oluşan encümenin talep üzerine satışlar konusunda çalışmalar yaptığını kaydeden Refik Yılmaz, “Yasal mı, yasal. Uygun mu, uygun! Bizden önceki dönemde de benzer satışlar yapılmış. Yoldan ihdas edilerek yapılan bu satışlara baktığımızda metrekaresi 240 liradan gerçekleşmiş. CHP’li ve MHP’li Meclis üyeleri siz o zaman bu parselleri gördünüz mü? CHP yönetimi bunları niye görmemiş? Niçin CHP’li belediye döneminde buralar şekillendirilmemiş, herhangi bir çalışma yapılmamış? Niçin müdahale edilmemiş? Bizden önceki yönetime, yönetimlere tek bir söz var mı? Suç duyurusu var mı? Biz halkın malına sahip çıktık. Ama mesele bu değil, mesele Ak Parti ile Ak Partili Belediye ile Refik Yılmaz ile uğraşmak” dedi.

Kapalı kapılar ardında iş yapılmadığını, encümen de yapıldığını ifade eden Belediye Başkanı Refik Yılmaz, günlük hesap akışını belediye sitesinde internette yayımlayarak, Türkiye’nin en şeffaf belediyesi olduklarını anımsattı. İşgal tespiti sonrasında iki fabrikaya ihtar çektiklerini, sonrasında yapılan görüşmelerde parsellerin fabrikalar tarafından “bize satın” delinerek taleplendirildiğinin altını çizen Refik Yılmaz, 25 Nisan, 16 Mayıs ve 23 Mayıs tarihlerinde yapılan Encümen toplantıları sonrasında kararın çıktığını ve bu karara imza koyanlar arasında dönemin CHP’li meclis üyesinin de bulunduğunu hatırlattı. CHP’li bir önceki Belediye Başkanının aynı konuda dava açtığını, idare mahkeme kararı sonrasında Danıştay’a temyize gönderdiklerini ve Danıştay 1. Dairesinin kararı bozduğunu da vurgulayan Refik Yılmaz, aynı konuda Danıştay 1. Dairesi Belediye lehinde karar verirken, son kararda Danıştay 6. Dairesinin aleyhte karar verdiği çelişkisine dikkat çekti. “Yüksek Mahkemeler arasında bile ittifak yok” diye konuşan Refik Yılmaz, “Bu araziler daha yüksek bedelle satılırsa en çok Gemlik’e, Ak Partili Belediyeye yarar. Ne kadar para o kadar hizmet. Ne kadar hizmet o kadar oy. Ne kadar oy, muhalefete de o kadar hezimet demektir” dedi.

2012 de yapılan arsa satışı sonrasında alınan parayla neler yapıldığını da rakamlarla meclise açıklayan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Otopark alanları, Kapalı Pazar Yeri, Perşembe Pazarı, Bölge Parkı, Kumla Köy Meydanı, hafriyat döküm sahası, kamyon garajının büyütülmesi, yol yenileme çalışmaları ağaç bedelleri, köy yolları genişleme çalışmaları, çocuk parkları, yeşil alan ve çevre düzenlemeleri, köylere parke taşı döşeme çalışmaları, köylere yönelik meydan çalışmaları ve spor tesisleri ile kamulaştırmalar, bu paralar ile yapıldı. Satmasaydık, bu kadar çok ve büyük hizmetler olur muydu?” diye konuştu. “Vicdanımız rahat, vatandaşlar da, kamuoyu da bunu biliyor. Bilmese zaten emaneti bize vermezdi. Vatandaş biliyor ki, biz emaneti çarçur ettirmeyiz. Köylerden belediye ye geçen arazilerin satışı da hizmet adına yapılacaktır. Öyle, dedesinin toprağı, dişiyle tırnağıyla kazıyarak kazandığı edebiyatı ile olmaz bu işler. Yıllarca Gemlik Belediyesi mallarında kiracı konumunda bulunanlar belediye ye cüzi miktarda kiralar verirken, üçüncü şahıslara kiralayarak belediye üstünden para kazandılar. Bu böyle gitmemeli. Vatandaşın parasını, emanetini çarçura değil, hizmete harcıyoruz” diye konuştu. Ecrimisil davası avukatının belediye avukatı olmamasını eleştiren MHP’nin hukukçu kanadına da seslenen Refik Yılmaz, “İşi ehline verdik. Üstelik bu arkadaşımız da MHP’lidir. Siyaset yapacağız diye karalama ve iftiraya yönelmek ayıptır. Üstelik bunu kendi ideolojinizde olan saygın insanlara da yapıyorsunuz” dedi.  Tartışmalar sırasında CHP’li Fatih Buluk ile Ak Partili Emir Kantur da sözlü tartışmaya girdi. Belediye Meclisi Şubat ayı ikinci oturumu 8 Şubat Pazartesi günü saat 17.00 de Ömer Kahraman Ek Hizmet binasında yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2016, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner23