İlçemizde büyükbaş kurbanlıklar 2-8 bin, küçükbaşlar ise 300-850 liraya alıcı buluyor. Bayramı öncesi alım-satım işlemleri başladı. Kurban almak için gelen vatandaşlar fiyatların yüksekliğinden yakındı.
Pazarda kurbanlık çok, alıcı yok
Bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla artması satışları düşürdü.
Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 liraya satılan danalar bu yıl 4 bin 500 liradan alıcı bekliyor. Hal böyle olunca da kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar eli boş dönüyor. Bu yıl kurbanlık fiyatlarının yükselmesinin en büyük sebebi et fiyatlarının artması. Zamlanan kurbanlıklara vatandaşlar bakmakla yetiniyor. Bu yılki kurban pazarlarında en uygun kurbanlık ise küçükbaş hayvanlar. Pazarda küçükbaş hayvanlar 600 ile bin lira arasında satılırken, büyükbaş kurbanlıklar ise 3 bin 500 liradan başlayıp 12 bin liraya kadar değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Büyükbaş hayvanlarda geçen yıla oranla bin 500 lira yükseliş gözlenirken, küçükbaş hayvanlarda bu rakam 100 lira olarak dikkat çekiyor.
Kurban pazarında kurbanlık satışı yapan besiciler çok sayıda kurbanlık hayvanları olduğunu, fiyatların bu yıl kendilerini memnun ettiğini söyledi.
Kurbanlık satıcıları, “Ümit ediyoruz ki bu yıl kurban bayramındaki hayvan satışları iyi olsun. Bu satışların iyi olması hayvan ithal edilip edilmemesine bağlıdır. Eğer dışarıdan hayvan ithal edilirse esnaf çiftçi mağdur olur. Eğer hayvan ithal edilmezse bizler de rahat eder memnun oluruz” dedi.
Terör olayları kurban fiyatlarını uçurdu
Her Kurban Bayramı öncesinde yaklaşık bir ay önce Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen kurbanlık hayvanlarla dolan kurban pazarı geçen seneki fiyatlara göre yüzde 40’lara varan artış yaşanan hayvan fiyatları hem üreticiyi hem vatandaşı hem de kasap esnafını kara kara düşündürüyor. Hayvancılıkla uğraşanların yaptıkları açıklamalarda “Terör olayının yaşandığı bir yerde kim hayvan besleyebilir. Nasıl besleyebilir. Tabi oda bir soru işarete. Bu sıkıntı, son günlerde büyük bir ölçüde terör olaylarının tırmanmasından kaynaklanıyor. Yoksa normalde Doğu’dan, Güneydoğu’dan ilimize çok sayıda kurbanlık hayvan getiriliyordu.” denilmekte.’’
Kurbanlık fiyatları yüzde 40’a kadar arttı
Bölgemizde kurban pazarına 25 yıldır geldiğini belirten üreticiler bu sene kurban fiyatlarının geçen seneki fiyatlara göre yüzde 30 ila yüzde 40 arasında daha yüksek olduğunu belirterek, “Geçen sene 110 tane hayvan sattım. Bu sene o paraya 50 tane hayvan alıp geldim. Hayvan da yok, üretici korkuyor. Doğu karışık. Oradaki nakliye şirketleri korkudan buraya hayvan getirmiyorlar. Kamyon yok terör olayları var. Vatandaş ortada kalmış durumda. En büyük sebebi terördür. Marmara ve Ege’ye, gelmemesinin sebebi terördür.
İstanbul’a da gönderdik yok. Geçen sene bu padokların hepsi doluydu. Bu sene çoğu boş. hayvan yok” şeklinde konuşarak, bölgemize hayvan gelmemesinin sebebini doğudaki terör olaylarına ve hayvan azlığına bağlandı.
Kemikli karkas etin kilosu 30 tl
Türkiye Kasaplar federasyonundan yetkililerin yaptığı açıklamalar da Türkiye’de şu anda insanların alım gücünün çok zayıf olduğunu “Kasabın 27 lira civarında karkas eti temin ettiği bir şartta, şimdi kalkıp ta üretici kurban satayım diye ucuza kurbanlık satmaz. 30 lira civarında karkas etin kilosu. Kemikli kurbanlık karkas etin kilosu 30 lira. Kuzu eti de o civarlarda. Böyle bir ortamda nasıl ucuz et satılabilir. Birçok hayvanın girdiği söyleniyor da biz daha bunun etkisini göremedik. O zaman düşer ama düşünce de haksız rekabet olayı oluyor. Bir yerde de onu düşünüyorsunuz. Bugüne kadar emeğini vermiş, parasını harcamış bu işten para kazanmaya çalışan insanların durumu ne olacak? Onlar da bir soru işareti yani çok karışık bir ortam biz bile ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ben eti koymaya korkuyorum tezgaha. Neden çünkü yarın neyle karşılaşacağımı bilmiyorum. Bugün satıyorum kar ettiğimi düşünüyorum yarın zarar ettiğimi anlıyorum. Çok enteresan bir durum. Çok kötümser konuşmak da istemiyorum ama bugünün şartlarında emekli maaşıyla, asgari ücretiyle bu kadar insan olduğu bir ortamda bir insan nasıl bin lira verirde bir kurbanlık alabilir? Buda bir soru işareti”
Peki kurbanlık hayvan seçerken nelere dikkat edilmeli?
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer Göksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi sağlıklı kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Vatandaşların öncelikle kurbanlığı veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirten Göksoy, hayvanların kulağında küpe bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kurbanlıkların fiziki görünüşü
Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerektiğini ifade eden Göksoy, ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmamasını istedi.
Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanların seçilmesi gerektiğini söyleyen Göksoy, şu bilgileri verdi:
“Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır.”
Erkek kurbanlık önerisi
Prof. Dr. Göksoy, kurbanlıkların gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.
Gebe kurbanlıkların çoğu zaman fark edilemediğini, bunun ancak kesim sırasında anlaşılabildiğini dile getiren Göksoy, “Ülkemizde hayvan sayısının azalmaması büyük önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 verilerine göre Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2 azalırken, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 7,7 artmıştır. Bu nedenle kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır” dedi.
Kurban bayramı ne zaman
23 Eylül Çarşamba günü idrak edilecek olan Arife günüyle birlikte 4 buçuk gün tatil yapılacak. Bayram tatili öncesinde tam gün tatil olduğu açıklanmazsa 23 Eylül’de yarım gün çalışacak olan resmi kurumlar, Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 24 Eylül Perşembe, ikinci günü 25 Eylül Cuma, üçüncü günü 26 Eylül Cumartesi ve son günü 27 Eylül Pazar günü tatil yapacak. Resmi tatilin sonlanmasıyla birlikte 28 Eylül Pazartesi günü tekrar mesai başlayacak.
Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2015, 14:07