Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinin üzerinden 108 yıl geçti. Türkiye’de o günden bu yana 100’ü aşkın gazeteci öldürüldü.
“Öldürülen Gazeteciler Günü” kabul edilen Serbesti Gazetesi Çalışanı Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinin üzerinden 108 yıl geçti. Peki Hasan Fehmi Bey kimdir? Hasan Fehmi Bey 1874 yılında dünyaya geldi. İstanbul’da Mülkiye Mektebi’ndeki öğreniminin ardından Paris’e gitti. Paris’te Prens Sabahattin ve çevresi ile tanıştı. Ardından Mısır’a gitti.
II. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü. Serbesti Gazetesi’nde yazılar yazmaya başladı. Dönemin radikal yazarlarından birisiydi. Yazılarında İttihat ve Terakki yönetimine karşı sert eleştirilerde bulunuyordu. Yazıları, gazeteye tehdit mektuplarının gönderilmesine sebep oldu ancak o, eleştirilerine devam etti. 6 Nisan 1909 gecesi arkadaşı Ertuğrul Şakir Bey ile Beyoğlu’ndan Sirkeci’ye giderken öldürüldü. Cinayet aydınlatılamadı. 8 Nisan günü, İttihatçı muhaliflerin bir gövde gösterisine dönüşen büyük bir cenaze töreninin ardından II. Mahmut Türbesi’ne defnedildi.
Türkiye’de o günden bu yana 100’ü aşkın gazeteci öldürüldü. Bugün 166 gazeteci cezaevinde bulunuyor.
İttihat ve Terakki Cemiyetine muhalif yazılarıyla tanınan dönemin Serbesti Gazetesi Çalışanı Hasan Fehmi Bey’in 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinin ardından Türkiye’de 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak kabul ediliyor.
O günden bu yana öldürülen gazetecileri kayıt altına alan Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) listesinde, Krikor Zohrab’tan Hrant Dink’e, Uğur Mumcu’dan Metin Göktepe’ye, Musa Anter’den Ferhat Tepe’ye kadar en az 66 gazetecinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği belirtiliyor.
Türkiye’de en çok gazetecilerin öldürüldüğü yıl ise 1992. Bu yıl Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Musa Anter’in de aralarında olduğu bir çok gazeteci öldürüldü.
Aynı zamanda hapiste olan gazeteciler sıralamasında da dünyada ilk sıraları kimseye kaptırmayan Türkiye’de, TGS verilerine göre 156 gazeteci, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi verilerine göre ise 166 gazeteci bugün cezaevinde tutuklu bulunuyor.
DÜNYADA İLK SIRADA
Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinden bu güne kadar halen gazetecilerin öldürülmesini Türkiye’de basın özgürlüğüne duyulan “öfkenin” göstergesi olarak niteleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, aradan geçen 108 yıla rağmen onlarca gazetecinin öldürüldüğü ve öldürülmeye devam edildiğini söyledi. Türkiye’de 100’ü aşkın basın-yayın kuruluşunun kapatıldığına ve 156 gazetecinin de cezaevinde olduğuna dikkat çeken Durmuş, “Türkiye’de basın özgürlüğü, dünyada kıyaslanamayacak kadar kötü durumdadır” dedi.
Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2017, 05:38