banner47

Mardin’de turizmde yüzler gülüyor

banner51
Mardin’de turizmde yüzler gülüyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilen 7 bin yıllık Mardin’e gelen turist sayısı, geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 80 oranında artış gösterdi. Pandemi ile birlikte geçtiğimiz 2 yıl boyunca turizm sezonunu zararla kapatan işletmecilerin umudu 2022 yılı turizm sezonuna bağladı. 3 ayda gelen turist esnafın yüzünü güldürdü.Şehmus EDİS/ MARDİN İGFA- Mart, Nisan ve Mayıs ayında Mardin'de yaşanan yoğun turist akını işletme sahiplerinin yüzünü güldürdü. Tarihi kenti, bu yılın ilk 4 ayında yaklaşık 400 bine yakın turist ağırladı. Özellikle Ramazan ayında 3 günlük tatilini Mardin’de geçirmek isteyen turistler Mardin’e akın ederken, Mardin’de otellerde doluluk oranı yüzde 95’lere kadar ulaştı. Turizm acenteleri şimdiden müşterilerine yer kapmak için otellerde Temmuz ayına kadar rezervasyonlarını yapmaya başladı.

"YATAK KAPASİTESİ YETERSİZ KALIYOR"

Toplam 6 bin 200 yatak kapasiteli 63 turizm tesisinin bulunduğu Mardin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kayıtlı, bin 388 tescilli eser bulunuyor. Turist akışının yıl sonuna kadar devam etmesi beklenirken, otellerde doluluk oranı yüzde 95. Hafta sonları ise yer bulmak neredeyse imkansız. Camileri, manastırları, medreseleri ve kiliseleri, eşsiz taş mimarisi konakları ile birbirinden farklı onlarca medeniyete ev sahipliği yapan kentte yaşanan hareketlilik esnafı da sevindiriyor. Yetkililer ise yatırımcıları Mardin’de otel açmak için davet ederken, birçok iş adamı Mardin’de otel ve butik otel açmak için girişimlerde bulunuyor.

DÜNYA ŞEHRİ OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR

Son yıllarda tarihi dokusu ve kültürel farklılıkları ile dünyanın önemli turizm kenti olma yolunda önemli mesafeler kaydedildiğini ifade eden Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ise, Mardin’in turizmde özellikle son yıllarda önemli bir ivme yakaladığını söyledi. Demirtaş,”   Tarihi kentte 5,5 milyon turistin gelmesini hedefliyoruz. Mardin UNESCO’ya girmesi için önemli çalışmalar yapıyoruz”. dedi 

"TARİHİ DOKUYU BOZAN BETON BİNALARI TEK TEK YIKIYORUZ"

Tarihi kentte bulunan tarihi dokuyu bozan beton binaları tek tek yıktıklarını kaydeden Vali Demirtaş şunları aktardı.”  Kaçak yapıları, betonarme binaları temizleyerek Mardin'in siluetini ortaya çıkarmak istiyoruz. Yıkım işlerimiz iyi gidiyor. Çok şükür bir sıkıntımız yok. Bugüne kadar yaklaşık 90 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Sit alanı içerisinde bir tane dahi betonarme bina bırakmak istemiyoruz. Kurul tarafından yıkımı kararı alınan 240 binanın yıkımını kısa sürede gerçekleştirmek istiyoruz. Tabii 240 binanın yıkılmasıyla birlikte tamamı bitmiş olmuyor. Binin üzerinde daha yıkılması gereken binanın olduğunu düşünüyoruz. Ama çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan kamulaştırma işlemleri bir taraftan itfa hakları devam ediyor. Tarihi Mardin'de bulunan tüm kaçak yapıları ortadan kaldırmayı düşünüyoruz.”  ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ MARDİN'İ DÜNYA ŞEHRİ YAPMAK"

Mardin; zengin şehir dokusu, yöreye has mimari üslubun kullanıldığı camileri, medreseleri, kiliseleri ve manastırlarıyla adeta bir açık hava müzesi olduğuna dikkat çeken Vali Demirtaş,”  Gerek merkezi ve yakın çevresi, gerekse ilçelerinde bulunan binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası Mardin’i, dünyanın en özgün ve etkileyici şehirlerinden biri haline getirmektedir. Bunun için Mardin’i daha güzel yerlere getirmek için halkımız için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz.” 
 Mardin artık bir marka şehir oldu.

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Güngör de bu yıl ilk 4 ayda tarihi kentte yaşanan turizm hareketliliğinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Mardin'in artık bir marka şehri olduğunu söyledi.
 Güngör, “Şu anda bahar ayları ile birlikte turizmde bir canlılık söz konusudur. Mardin’e gelen tur sayısı gün geçtikçe artıyor. Midyat’a, Kasımiye’ye, Deyrul-Zafaran’a, Dara’ya yapılan ziyaretlerle bu yılsonu itibari ile 5 milyon turist hedefliyoruz. Mardin artık bir marka şehir oldu. İnanç ve kültür turizminde de ciddi bir seviye geldik. “şeklinde düşüncelerini aktardı.

ESNAF YENİ SEZONDA UMUTLU

Bakırcılık sanatı üzerinde uzun yıllardır Mardin’de esnaflık yapan bakırcı ustası Tacettin Toparlı ise, 2 yıldır yaşanan pandemi nedeniyle turizmde istediklerini alamadıklarını ifade etti. Toparlı,” Bu yıl pandemi hafiflemesi ile birlikte Mardin’e yoğun bir turist akını yaşıyoruz. Bayram tatili ile birlikte yeniden ilerimiz açıldı. Hafta sonra Mardin çarşıları turistlerden geçilmiyor. Buda biz esnafın yüzünü güldürdü. İnşallah yılsonuna kadar böyle devam eder.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner23