Gemlik Belediyesi’nin 2015 Yılı Kültürel Etkinlikleri Kapsamında, İnsani Yardım Vakfı (İ.H.H.), Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi, U.Ü. Gemlik Yerleşkesi Adalet Topluluğu ve Mülteci Hakları Derneği ile birlikte organize ettiği konferansta, “Yeryüzü Sürgünleri Mültecilerin” dramı masaya yatırıldı. U.Ü. Gemlik Yerleşkesi Asım Kocabıyık Kültür Merkezinde organize edilen konferansın konuşmacısı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Uğur Yıldırım oldu. Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başlayan konferansta, Suriyeli bir kız çocuğunun yazdığı mektubun okunması, duygu dolu anlara sahne oldu. Suriye’de yaşanan savaş, açlık ve insanlık trajedisini, “Açım-Açız” diye başladığı mektubunda dile getiren kız çocuğu, anne-baba, abla ve ağabeyi ile vedalaştıktan sonra “Ölüm meleği acele et. Cennette yemek yiyebileyim” diye yazmıştı.
Büyük ilgi gören ve Mülteci sorununun yanı sıra Müslüman Coğrafyası, Suriye ve Irak krizlerinin perde arkasının da masaya yatırıldığı konferansta, Suriye’nin ünlü hafızı Muhammet Yahya Sait’te bir konuşma yaptı. Eğitimci Mehmet Naim Boz’un tercümanlığında gerçekleşen konuşmasında, Hz. Muhammed’in hayatından kesitler sunan ünlü hafız, Suriye ve İslam Coğrafyasında yaşananları acı dolu cümleler ile anlattı. “En acı olanı, Müslüman’ın Müslüman’ı öldürmesidir. Müslümanların da bu zulme sessiz kalmasıdır” diye konuşan Suriyeli Hafız Muhammet Yahya Sait, İnsanların öldürülmesi, açlık, kıtlık ve savaşlara, kutsal sayılan mabetlerin harap edilmesi, camilerin, mescitlerin yakılmasının eklendiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Suriye Halkı adına teşekkür eden Hafız Muhammet Yahya Sait,Türkiye’nin bu drama sessiz kalmayarak, dünya ülkelerinin dikkatini çektiğini sözlerine ekledi.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım’da, Hukuk Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi İbrahim Faruk Tuna’nın moderatörlüğünde yaptığı konuşmasında, mülteci krizinin insanlık krizi olduğunu vurgulayarak, “Ne zaman ölecekler, ne zaman kalacaklar belli değil. Oradaki çocukları düşünün, ben büyüyebilecek miyim? Yaşayabilecek miyim? Büyüyünce ne olacağım? Suriye, Irak, Afganistan, Doğu Türkistan, Myammar’da yaşananların küçük özetidir bu yaşananlar” dedi. Mülteciliğin tercih olmadığını anlatan Uğur Yıldırım, kıtlık, açlık ve savaşlar ile birlikte bazen doğal afetlerin de insanları doğduğu, yaşadığı, doyduğu topraklardan koparabildiğine dikkat çekti. Dünyanın ekonomik değerlerindeki reel dengesizliğe de vurgu yapan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım, ekonomik olarak güçlü ve sadece obezite derdi ile uğraşan ülkelerin ise en çok silah satan ülkeler ve küresel güçler olarak karşımıza çıktığına dikkat çekti. “Savaşları durdurabilecek kararları alanlar da, düzenleri, sistemleri kuranlar da bu obezite sorunu ile başetmeye çalışan ülkelerdir. Sistem maalesef efendisine âşık köleler çıkarıyor. Savaşlardan, açlıktan, kıtlıktan kaçanların gözü de dolayısıyla küresel güçler ve Avrupa oluyor. Avrupa’da yeryüzü sürgünleri mültecileri büyük bir sorunmuş gibi algılatıyor. Şimdi Ey Avrupa, ABD, Kanada, Ey Küresel güçler diye onlara seslensek, hadi hiç mülteci almayın, desek. Bunu asla kabul etmeyeceklerdir. Onlar ucuz iş gücüne, ucuz iş ve beyin göçüne muhtaç ülkeler. Sistemleri, rahatları bozulsun istemezler. Zaten yıllık kotaları bulunuyor. Mülteci alıyorlar. Şu anki mülteci krizi seçemedikleri, eleyemedikleri, haddinden fazla göç talebi nedeniyledir. Seçici olamadıkları için, çok fazla olduğu için tepki koyuyorlar, başka bir şey değil” diye konuştu.
Uluslararası Hukuk, samimiyet, vicdan muhasebesi gibi konularda da çarpıcı açıklamalarda bulunan Av. Uğur Yıldırım, izleyicilerin sorularını da yanıtladı. Yaklaşık üç saat süren konferans sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Av. Uğur Yıldırım ve Suriyeli Hafız Muhammet Yahya Sait’e çiçek takdim etti.
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2015, 17:35