Gemlik Gübre tarafından yapılması planlanan Üre Tesisi ile alakalı ÇED toplantısı, GTSO Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantıya GemlikTicaret ve Sanayi Odası başkanı Kemal Akıt, CHP ilçe başkanı Cemil ,acar, MHP ilçe başkanı Mehmet Emin Özcanbaz ile bazı oda ve stk temsilcileri ile toplumun her kesiminden vatandaş katıldı.
Fabrikanın genel amacının ve tanıtımının yapıldığı ve toplumun çeşitli kademelerinden ilgi gören toplantıda, Bursa Çevre il müdürü Müdürü Ahmet Çakmak, il müdürlüğü yetkilileri Cemil Köksal, Mehmet Atalay, Sinan Kar ve Gemlik Gübre Genel Müdür Yardımcısı Galip Küreksiz sorulara cevap verdi.
Yapılan anlatımda şu ifadelere yer verildi; ‘’Dünyadaki tüm gübre ve amonyak tesislerinde üre tesisi de bulunmaktadır. Ülkemizde hali hazırda yıllık 500 bin ton civarında üre üretimi gerçekleştiriliyor. Gemlik Gübre'nin de üre üretimine başlaması ile birlikte yıllık ihtiyaç olan üre tüketimine 500 bin ton daha ilave gelecek. 1 milyon 725 bin tonlukihtiyaca 3'te bir oranında katkı sunulmuş olacak. Üre, amonyak ve karbonmonoksit’in bir araya gelmesiyle oluşur. Üre tesisi kapalı tesisten oluşmaktadır. Aynı zamanda Gemlik Gübre tesislerinin içinde yer alacak. Herhangi fazladan alana ihtiyaç duymayacak.
Gemlik Gübre yıllık 330 Bin Ton amonyak kapasitesiyle çalışmaktadır. Üre Tesisinde de, günlük 1600 ton üretim yapılacak. Tesisin devreye girmesiyle, yer ve milli yatırım sağlanmış olacak. Yıllık 500-600 milyon dolarlık üre ithalatı yapılmasının da büyük oranda önüne geçilerek ülkemiz kazanacak.
Kömür Kullanılmayacak
Tesiste tamamen doğalgaz kullanılacak. Aynı zamanda herhangi bir kapasite artırımı da söz konusu değil. Hiçbir zaman da kömür kullanılmayacak. 36 ay inşaat süremiz var. Ardından üre üretimine geçilecek. Açığa çıkacak tozu önleyeceğiz. Aynı zamanda, üretim atıkları da, uygun şekilde toplanacak, bunun görüşmelerini de yaptık’’ denildi.
Tesis Sınırlarımızda Fay Hattı Yok
Gemlik Gübre ile alakalı fay hattı sorusuna cevap veren Genel Müdür Yardımcısı Galip Küreksiz; ‘’Gemlik Gübre sınırlarında herhangi bir fay hattı yoktur. Bildiğimiz kadarıyla Karsak deresi üzerinde, yıkıcı etkisi olmayan fay mevcutmuş. Biz Gemlik Gübre’nin depremselliği ile alakalı detaylı rapor hazırlattık, herhangi bir tehlike olmadığını gördük" dedi.
Toplantıda söz alan CHP ve MHP ilçe başkanları da özellikle, çevreye duyarlılık, kömürle üretim yapılmaması, Amonyak tesislerine ilave yapılamaması, işletmede çalıştırılan işçilerin ve personelin Gemlik'ten alınması gibi konularda hassasiyet isterken, Gemlik Gübre Genel müdür yardmcısı Galip Küreksiz'de bu konularda garanti verdi.
Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2018, 17:17