banner47

Sunğipek’ten Üniversiteye Dönüşüm Olgusu

Gemlik Belediyesi, Gemlik Kent Konseyi ve Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesi Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu önemli bir projeye imza attı.

banner51
Sunğipek’ten Üniversiteye Dönüşüm Olgusu

“Sunğipek’ten Üniversite’ye Tarih Yolculuğu” isimli proje kapsamında, 1 Şubat 1938 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan ve 2002 tarihine kadar viskon ve selofan üretiminde Türkiye ekonomisinin önemli bir yapı taşı haline gelen fabrikadan emekli olanlar ile üniversite öğrencileri bir araya gelerek, pekiştirildi. 2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılında akademik yaşamına başlayan U.Ü. Gemlik Yerleşkesi, kuruluşunun 10. Yıldönümünde üniversite olmadan önce bölgenin ev sahipliğini yapan emekçileri ve ailelerine dönüşümün tüm ayrıntılarını gösterdiler. Tarihten Günümüze Sunğipek konulu resim sergisi ve Sunğipek’ten Üniversiteye dönüşüm olgusu konulu panel de büyük ilgi gördü.

Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Belediye Meclis Üyesi Ercan Barutçuoğlu, Gemlik Yerleşkesi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Abdurahim Korukçu ve Öğretim Görevlisi Yasemin Özdemir, Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim ile öğrenciler emekçiler ve ailelerine fabrikayı gezdirip, Anneler Gününü kutladılar. Bayanlar, Anneler Günü jesti kapsamında resim sergisi açılışını yaptılar. Belediye Başkanı Refik Yılmaz’da tüm katılımcılara karanfil hediye etti.

 “Sunğipek’ten Üniversiteye Dönüşüm Olgusu” konulu panelin açılış konuşmasını yapan Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Cumhur Aydın Alp, 832 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam ettiklerini söyledi. 2015 kaliteli eğitim ödülünü aldıklarını anımsatan Alp, sanayi atılımındaki en önemli kuruluşlardan biri olan Sümerbank ve Sunğipek’in Gemlik’teki fabrikasının eğitim kurumuna önemli bir hizmet verdiğini kaydetti. Gemlik Kaymakamı Cahit Işık’ta Gemlik tarihinde önemli bir yeri olan fabrikanın eğitim ve öğretim kurumuyla geleceğe köprü vazifesi gördüğünü vurguladı.

Kurucu Müdür Prof. Dr. Abdurahim Korukçu’da Merinos ile birlikte hizmete giren Sunğipek konusunda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, kelime oyunu yaparak, “Ustalık Eseri, Yapmak Demek” olan Suniğiğdir ismini verdiğini belirterek, kelimenin kaynaşarak sunği olarak günümüze geldiğini belirtti. 2004’te göreve başladıktan sonra fabrika arazisi ve binalar üzerinde yapılan çalışmaları tüm detaylarıyla ve slayt gösterimle anlatan Korukçu, Sunğipek tarihinin akademik gelişim ile birlikte geleceğe aktarıldığına dikkat çekti. “Sunğipek’ten Üniversiteye Dönüşüm Konulu” panelde de Öğretim Görevlisi yasemin Özdemir, Fabrikanın 1990-1995 yılları arasında Müdürlüğünü yapan Burhan Akça, En yaşlı fabrika emeklisi olan 94 yaşındaki Hüseyin Deliorman, Fabrikadan emekli Hüseyin Yener ve Prof. Dr. Abdurahim Korukçu konuşmacı olarak katıldılar. Panel sonrasında Üniversite bünyesinde Sunğipek Müzesi kurulması konusunda da prensip anlaşmasına varıldı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2016, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner23