banner47

Öğrenciler Meme Kanserinin Farkında

Temafen Koleji ve Umurbey Celal Bayar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri meme kanseri hakkında çok önemli bilgiler aldı.

banner51
Öğrenciler Meme Kanserinin Farkında

Temafen Koleji ve Umurbey Celal Bayar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri meme kanseri hakkında çok önemli bilgiler aldı.

Fotoğraflar için tıklayınız...

Meme Kanseri farkındalık ayı nedeniyle Temafen Koleji ve Umurbey Celal Bayar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile düzenlenen etkinlikte öğrenciler meme kanseri ve meme kanserinden korunma yöntemleri hakkında bilgilendirildi. Program girişinde farkındalık için tüm öğrenci ve öğretmenlere pembe kurdele dağıtıldı.

Umurbey Celal Bayar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sağlık Hizmetleri Alan Şefi Pervin Dinçtürk ve Temafen Koleji Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Pelin Sarıkaya öncülüğünde gerçekleşen programda, Dinçtürk öğrencilere meme kanserinin nedenleri, korunma yöntemleri, erken teşhisin önemi, kendi kendine muayene gibi konularda öğrencileri bilgilendirdi.

Meme kanserinin görülme oranı, yaşla birlikte arttığına dikkat çeken Dinçtürk; “Bu nedenle 40 yaş sonrası kadınların düzenli meme muayenesi ve mamografi yaptırmaları çok önemlidir. Erken tanısı konmuş meme kanseri tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kadınların her ay kendi kendilerine yapacağı kontrol, meme kanserinin erken teşhisine olanak tanımaktadır.” dedi.

Meme kanserinde erken tanı için neler yapılmalıdır?

Erken tanı konusunun önemine de değinen Pervin Dinçtürk; “Memesinden hiçbir şikâyeti veya kitlesi olmayan kadınlarda olası bir meme kanserini erken dönemde tanı koymak için kullanılan yöntemler, “TARAMA YÖNTEMLERİ” olarak adlandırılmaktadır. Bu genellikle 40 yaşından sonra başlamalıdır. Ancak kadınların 30 yaşından itibaren bilinçlenip aylık kendi kendine meme muayenesi ile memelerini kontrol etmeleri uygun olacaktır. Tarama yöntemleri 3 şekilde yapılmaktadır.

1. Yıllık Mamografi:

2. Her ay kendi kendini muayene
Kadınların düzenli olarak her ay kendi kendini muayene etmesi kolay bir yöntemdir. Bu kontrol, genellikle adetin bitiminden itibaren 4-5 gün sonra yapılmalıdır. Menopoza girenler, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların periyodik olarak, ayda bir kez aynı günlere denk getirecek şekilde meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Kendi kendine meme muayenesinde, belden üst taraftaki giysileri çıkarıp ayna karşısında, duş yaparken ve sırt üstü yatarken memeler kontrol edilir. Bu şekilde, her ay kendi meme muayenesini yapan kadınlar kendi meme içindeki dokuları tanıyarak bunun dışında oluşan farklılıkları anında fark edebilir.

3. Yıllık doktor muayenesi
40 yaşından sonra yılda bir kez memesinde hiçbir şikâyeti olmayan kadınların doktora başvurarak muayene olması gerekmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dinçtürk’ün bilgilendirici sunumunun ardından öğrencilere, daha önce meme kanseri teşhisi konulmuş, tedavilerini tamamlayıp hastalığı sağlıklı bir şekilde atlatan Mükkerem Cabi, Şükriye Demir ve Hisar Mahallesi Muhtarı Çiğdem Türe öğrencilere yaşadıklarını anlatıp, hastalığın şakaya gelmediğini, erken teşhisin önemini aktardılar. Özellikle hastalığı daha birkaç gün önce atlatan Mükerrem Cabi’nin mutluluk gözyaşlarına ortak olan öğrenciler, spor yapmaları, kesinlikle sigara içmemeleri, hazır gıdalar tüketmemeleri konusunda da uyarıldılar.

Program sonunda Temafen Koleji kurucuları, Furkay Ceylan, Halil İşlek ve Okul Müdürü İdris Aka farkındalık programına katılarak fark yaratan, Pervin Diçtürk, Mükerrem Cabi, Şükriye Demir ve Çiğdem Türe’ye plaket takdim ederek kendilerine teşekkür ettiler. Ayrıca etkinliğe katılan tüm öğrencilere günün anısına katılım belgesi verildi.

 

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2019, 06:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner23