Yıldırım Holding’e bağlı Gemlik Gübre’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yıldırım, Gemlik Gübre’nin kapatıldığına dair söylentilerle ilgili GemlikLife'a konuştu.
Önce başlayan grevle ilgili fabrika ve sendika anlaşmazlıklarından bahseden Yıldırım, sendikayla 2013’de başlayan üç yıllık sözleşmenin 2016 Mayıs ayında dolacak olması nedeniyle masaya oturulduğunu, maddi unsurlar içermeyen maddelerde çok hızlı bir şekilde uzlaşma sağlandığını belirtti. Ancak maddi unsurlar konuşulmaya başlandığında enflasyonun %8 olarak açıklandığı bir dönemde %14 zam teklifinde bulunduklarını söyleyen Yıldırım, Petrol-İş Sendikası’nın ise %55 gibi bir zam isteğiyle masaya oturduğunu aktardı.
Grev Hakkı’nı koz olarak kullandılar
%55 gibi bir zam yapmanın mümkün olmadığını ve uzlaşmak istediklerini belirten Yıldırım, “sendika’nın bizimle anlaşmak istemediğini ve greve gitmek istediğini toplantı sürecinde anladık. ‘Bunu nereden anladınız?’ diye soracak olursanız Gemlik Gübre Fabrikası grev yasağı kapsamında olan bir fabrikaydı. Petrol-İş Sendikası’nın açtığı ve 2015 yılında sonuçlanan davanın kararına göre Gemlik Gübre Fabrikası artık grev yapılabilir bir fabrika oldu. 2015 yılında alınan bu karar görüşmelerimizde sendika tarafından ‘İstediğimizi vermezseniz greve gideriz’ dercesine koz olarak kullanıldı.” Dedi.
Sendikayla uzlaşma sağlayamadıklarını belirten Yıldırım, “Uzlaşmayı sağlayamadığımız için arabulucuya gidilmesi gerekiyordu. Fakat sendika henüz arabulucuya gidilmeden grevde çalışacak işçi sayısıyla ilgili tarafımıza dava açtı” dedi. Grev koşullarında fabrikalarda üretim yapılmasının yasak olduğunu ancak Gemlik Gübre’nin bakım ve kontrol altında tutulması gereken, kimyasallarla çalışan bir fabrika olduğu için grev esnasında çalışan bulundurulması gerektiğini ekleyen Yıldırım, “Biz grev esnasında 209 kişinin görevine devam etmesini isterken sendika 18 kişi gibi komik bir sayı önerdi. Biz de 18 kişiyle bu fabrikanın bakımı, onarımı ve depolarının kontrolünü sağlayamayacağımızı belirttik” şeklinde konuştu. 2016 yılının Nisan ayında, henüz sendikayla Gemlik Gübre arasındaki sözleşme bitmeden bu konuyla ilgili mahkemeye başvurulduğunu ve nisan ayının sonlarına doğru sonuçlandığı söyleyen Mehmet Yıldırım, Sendikanın henüz sözleşme bitmeden greve gitmeye karar verdiğini, üstelik “İstediğimizi işveren vermek zorundadır” gibi agresif bir tavır takındığını sözlerine ekledi.
Uzlaşmak için bakandan ricada bulundum
Sürecin ilerleyişiyle birlikte olayı haziran ayında yürürlüğe giren gübre yasağına getiren ve grevi fabrika yönetiminin istediğini ima eden sendikanın temmuz sonunda greve başladığını hatırlatan Yıldırım, “Aralık ayının sonunda katıldığım ve Gemlik Gübre ve Gemport’un adına kurumlar vergisi rekortmeni olarak ödül aldığım törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan sendika ile Gemlik Gübre’yi uzlaştırması için ricada bulundum” şeklinde konuştu.
Mehmet Müezzinoğlu’yla yapılan görüşmenin ardından bizzat işveren olarak Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi’ne gittiğini ifade eden Mehmet Yıldırım, sendika genel merkezinde yapılan toplantıda tekrar çalışma yapılacağına dair söz aldıklarını ve verilen sözün ardından Petrol-İş Sendikası Bursa Şubesi’nden kendilerine bir teklif geldiğini ekledi. Gelen teklifte hiçbir imza, başlık bulunmadığını ve sadece sıradan bir dosya kağıdına önceki taleplerin de üzerine grevde geçen her ay için kişi başı 2 bin lira gibi bazı eklerin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu özensiz çalışmaya ve hukuksuz isteklere rağmen biz daha detaylı ve anlaşılır bir teklif hazırladık, sendikaya gönderdik fakat sendika teklifimize cevaben gönderdiği ikinci teklifinde isteklerini daha da artırdı” diyerek sendikanın kötü niyetli davrandığını ekledi.
%14’ü %22’ye çıkardık
Bütün bunlara rağmen işçilerin mağdur olmaması ve durumun düzeltilebilmesi için sendikaya tekrar teklif yolladıklarını ve başta %14 olarak verdikleri zam teklifini %22’lere kadar çıkardıklarını söyleyen Yıldırım, “Hazırladığımız zam teklifini Hem Petrol-İş Bursa Şubesi’ne hem de Genel Merkezlerine yolladık. Fakat buna cevaben yine imzasız ve özensiz olarak gönderilen teklifte istenilen zam oranları %80 gibi değerlerdeydi. Bu şekilde bir cevap aldığımız için de sendikayla görüşmelerimize son verme kararı aldık” dedi.
Kapatmadık, üretimi durdurduk
Geçtiğimiz günlerde Petrol-İş Sendikası Bursa Şubesi’nin isteği üzerine tekrar görüşme yaptık ve yapabileceğimiz pek bir şey olmadığını dile getirdik diyen Yıldırım, ithal hammadde getirdiklerini fakat uzlaşma sağlanamayacağını anladıkları için hammaddeyi zararına sattıklarını, üretim yapılamayan fabrikanın zarar ettiğini belirtti. “Artık uzlaşma sağlansa bile fabrikada hammaddemiz yok, 7 aydır çalışmayan fabrikanın üretime geçmesi için bakım yapılması gerek. Bunlar da toplamda iki üç ay sürecek işlemler. Mayıs ayında gübrenin satılmış olması gerekiyor fakat bu zaman diliminde yetiştirmek mümkün değil, bu nedenle fabrikada yılsonuna kadar üretimi durdurma kararı aldık” dedi.
Biz işçilerimizle değil, bu sendikayla çalışmak istemiyoruz
“İşçilerimize zamanında maaşını ödeyen bir fabrikayız, işçilerimizin primlerini düzenli olarak yatırıyoruz. Emekli olduğu halde çalışan işçilerimizi de daha önce sendikalı olmaları için uyarmıştık. Türkiye’de ilk defa böyle bir uygulama yapıldı. Şimdi bizi sendika düşmanı olmakla suçluyorlar” şeklinde konuşan Yıldırım, “Sendikayla uzlaşmak için elimizden geleni yaptık, bizim işçilerimizle sorunumuz yok sadece bu sendikayla çalışmak istemiyoruz, fabrikayı kapatmadık sadece üretimi durdurduk.” Şeklinde sözlerine son verdi.
Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2017, 12:34