Önceki gün yurdu etkisi altına alan yoğun yağış nedeniyle trafik durdu, ev ve iş yerlerini ne yazık ki su bastı.
Yukarıda okumuş olduğunuz bu cümle kulağa oldukça sıradan geliyor değil mi? Çünkü hemen hemen her yıl bir çok gazetede okuduğunuz ve bir çok televizyon kanalında izlediğiniz haberlerin ilk cümlesi.
Yurdu etkisi altına aldığı doğru, ancak yurdun her bir köşesinde trafik durmadı, ev ve işyerlerini su basmadı. Ancak ne yazık ki Gemlik’te bu üçü de yaşandı.
Yağmur çok yağdığı için beraberinde bir çok sorunu getirdi. Hatta felaket seviyesine ulaştı. Buna bir çok kişi doğal afet dedi. Evet doğru söylediler haklılar. Ancak trafiğin durma noktasına gelmesinde, ev ve işyerlerine su basmasında kimsenin suçu yok mu sizce?
Bir çok okurum benimde bu konuyla ilgili mağdur olduğumu sosyal medya hesaplarımda görmüştür. Bu yazımda mağdurlarla empati yapmıyorum artık o yüzden rahat rahat yazıyorum. Ne yazık ki ben de bir çok Gemlikli gibi mağdurlar sınıfındayım. Yanlış anlamayın bu durumdan dolayı kendimi başka sınıfa soktuğumdan değil sadece yaşananlar insanı çok fazla geriyormuş, bunu çok iyi anladım. Hafta sonu şehir dışındaydım ve Pazar Akşamı iftardan sonra eve geldim. Geldiğimde gördüğüm manzarayı abartısız anlatacağım sizlere. Bütün odalarımda yaklaşık 2-3 cm yüksekliğinde su vardı. Buna mini havuz da diyebilirsiniz. Eşyalarımın bazıları yüzüyor, bazıları ben çok ıslandım suyun dibinde takılıyorum diyor. Hal böyle olunca sinirlendim, öfkelendim, su baskını yaşamamızdaki yetkililere küfürler ettim. Dayanamadım lütfen kusura bakmayın ben de insanım dayanamadım. Gazeteci olabiliriz ama biz de küfür edebiliyoruz. Bazen gerçekten hak ediyorlar kusura bakmayın. Belki bu sebepten ötürü dava açacaklar tarafıma ama haklılar kızmayın.
Neyse asıl bu yazıyı yazmamdaki sebebe gelelim. Şimdi bir kısım insanlar beni aşırı muhalefet, kindar gazeteci öfkeli gazeteci sıfatlarına sokacak. Hiç biri inanın zerre miktarı umurumda değil. Benim tek bir derdim var; Gemlik’te böyle bir sorun 2018 yılında dahi yaşanıyorsa çözüm bulmak. Bu soruna artık bir dur deme zamanının geldiğini düşünüyorum. Haksız olduğumu düşünen var ise yazımın altına bana küfür edebilir dava etmeyeceğim söz veriyorum.
Ülkemizde dere yataklarının bozulması ve yerleşim yerlerinde yağmur suyu drenaj sisteminin gerektiği düzeyde oluşturulmaması nedeniyle, sık sık su baskınları felaketi ile karşılaşmaktayız. Son yıllarda küresel iklim bozukluğu nedeniyle yağışların daha az ve seyrek, fakat sağanak şeklinde olacağı bilindiğine göre, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, bundan sonra bu felaketle daha da sık karşılaşacağız. Su baskınların önlenmesi için, önce nedenler belirlenmeli ve yağmur sularının zararsız bir şekilde akabilmesi için, gerekli düzenlemeler yapılmalı. Yağışlardan sonra su baskını görülen diğer yerleşim yerlerinde de sorun, ya dere yataklarının bozulmasından ya da yağmur suyu drenaj kanalı bulunmaması ve/veya yetersiz olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, sel felaketinin köklü çözümü için hiç olmazsa bundan sonra, dere yatakları bozulmamalı ve yağmur suyu drenaj sistemi oluşturulmasına mutlaka önem verilmeli.
1-Su baskınlarının çoğu mazgalların tıkanmasından kaynaklanmaktadır. Gemlik Belediyesi yoğun yağış sırasında tıkanabilecek mazgalları tespit edip meteorolojiden aldıkları bilgilere göre ekipler kurarak tıkanabilecek mazgallarının açık tutulması için görevlendirme yapmalıdır.
2-İnşaat mühendisliğinde genelde yapılar 50 yıllık risklere göre projelendirilirler. Bir bölgede her yıl su baskını oluyorsa demek ki bu bölgenin alt yapısının acilen ıslaha ihtiyacı vardır. Trilyonlarca lira çöpe atılacağı yerde trilyonlarca liralık yatırım yapılıp alt yapı sorunu çözülmelidir.
3-Her yağışlı mevsim öncesi 1. maddede belirtilen önlemlerin alınabilmesi için Gemlik Belediyesi tatbikat yapmalıdır.
4-Sorunun çözümü amacıyla yağmur sularının kent içindeki yüzeysel drenajını en kısa ve etkin yoldan sağlayacak birer tesis olan, şehir içi açık kanallar ve su olukları ihtiyaç duyulan yerlere yapılmalıdır. Bu proje ile yağmur suları, cadde ve sokakların bir veya iki yanında yapılan açık veya ızgaralı yağmur suyu kanalları veya yüzeysel yağmur suyu kanaletleri ile en kısa yoldan denize ve derelere taşınmaları sağlanmalıdır.
5-Bugün için kentsel alan içinde kalmış olan ancak geçmişte milyonlarca yıl boyunca taşkın sularını denize akıtmış eski dere yatakları bir bir belirlenmelidir. Daha sonra mevcut cadde ve sokaklardan yararlanarak mümkün olduğunca açık ya da ızgaralı kanallarla dereler doğaya uyumlu, yani yeniden yağmur sularını denize ileten bir açık kanal olarak çalışır duruma getirilmişlerdir. Yapılan açık kanallar, sokak ve caddeleri doğal birer açık kanal gibi kullanarak, yağmur suyunu yönlendirmekte, hızlandırmakta; yollardaki ters eğimler ve çanaklaşmalardan dolayı biriken suları toplamakta, denize veya dereye ulaşımını sağlamakta, ulaşım süresini azaltmaktadır.
Son olarak sevgili Gemlikli her şey yetkili birimlerde değil senin de üzerine düşenler var sende bunlara uyarsan çok seviniriz:
-Çöpleri yerlere atma alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerekir. Bu çöpler yağmur suları ile bir araya gelerek mazgalları tıkamaktadır.
Umarım en kısa zamanda yağmur suyu drenaj sistemi Gemlik’e kazandırılır. Bence son zamanların en büyük yatırımlarından biri olacaktır. Bu sistemi Gemlik’e kim kazandırırsa ilk tebrik eden, ilk haberini yapan, ilk önünde fotoğraf çektiren ben olacağım söz veriyorum.
Gemlik dün sınıfta kaldı, ama inşallah yarın takdirle sınıfı geçer.
Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2018, 14:57