banner47

3 Aralık Engelliler Günü

1992 Yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Engelliler Günü, o yıldan bu yana bir çok etkinlikle engellilerin sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor.

banner51
3 Aralık Engelliler Günü

1992 Yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Engelliler Günü, o yıldan bu yana bir çok etkinlikle engellilerin sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor.

Dünyada 500 milyon, Türkiye'de 10 milyon engelli olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye nüfusuna göre çok yüksek olan bu grupta engelli kadınlar ilk sırada yer alırken, özür grupları arasında ortopedik engelliler başı çekiyor. Engelli nüfusun en çok olduğu bölge Marmara bölgesi, onu İç Anadolu Bölgesi izliyor. Yapılan araştırmalarda özür gruplarının tamamında özürün sonradan ortaya çıkma oranının çok yüksek olduğu anlaşıldı. Bu da demek oluyor ki bugün sağlam olan bir kişi yaşamının bir döneminde engelli olabilir.

Engelliler ile ilgili yapılan çalışmaların ikiye ayrıldığını görüyoruz. Birincisi özürün oluşmasını engellemek. Pek çok kazanın alınacak önlemlerle önüne geçilebileceği artık bilinen bir gerçek. Trafik kazaları, ev kazaları, iş kazaları gibi. Kaza anında bilinçsiz ilk yardım sonucu engelli olanların sayısı da bir hayli fazla.

Engelliler olayında ikinci çalışma engellilerin daha rahat yaşaması, sosyalleşmesi için alınan önlemler. Engellilerin eğitim, sağlık, yönetim, istihdam gibi alanlarda yer alabilmesi için toplumda birçok düzenleme yapılması gerekiyor. Bu konuda en büyük soruna yollarda, bina girişlerinde, toplu taşımacılıkta rastlanıyor. Engellilerin en büyük şikayeti yaya geçitleri, kaldırım yükseklikleri, yaya yolları, toplu taşıma iniş ve binişleri.

Bütün bu sorunlar engellilerin toplum yaşamasına katılımını zorlaştırmakta ve engelli yalnızlığa itilmektedir.

Bir diğer konu Engelli istihdamı. Devlet ve Özel işyerlerinde belirli oranda engelli çalıştırılması kanunlarla mecburi tutulduğu halde, halen birçok işyerinde engelli kadrosu boştur.

İşsiz bırakılan, toplumdan uzaklaştırılan, yalnızlığa itilen engelli mutsuz olmaktadır. Bütün bu konularda alınacak önlemler engellilerin sosyal, kültürel ve iş alanlarında kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlayacaktır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bu sene sosyal medyada görülmemiş şekilde geniş bir yer teşkil etti. Twitter başta olmak üzere, pek çok kullanıcı sosyal medyadan bu konuya dikkat çeken mesaj ve fotoğraflar yayınladı.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2015, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner23