Elektrik faturalarına gelen zamlar, vatandaşın faturaları asgari seviyeye indirmesine yönelik uyarılara gözleri çevirdi. EMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Can, KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e düşmesi için çağrıda bulundu. BursadaBugün (İGFA) - Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Can, elektrik faturalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Başkan Can, elektrik ve elektronik alanlarında üniversitelerden her yıl 12 bin 500 mezun verildiğini belirterek, "Türkiye'de şu an Elektrik-Elektronik, Bilgisayar alanlarında eğitim veren 182 üniversite yeni mezun veriyor. Üniversite sayısının çok olması önemli değil, çok üniversite çok üretim değil. Nitelikli eğitimi üst seviyelere taşımak önemli'' dedi.
"DÖVİZ ARTIŞI FATURALARA YANSIYOR"
Türkiye'de 30 yılda 6 kattan fazla artan enerji kullanımı olduğunu söyleyen Can, dışa bağımlı olmadan, yerli üretime dikkat çekti. Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Can, ''2021 TEAŞ kaynaklarına bakıldığında linyit, taşkömürü, rüzgâr, güneş gibi kaynakların yüzde 64'ü yerel kaynaklarla üretilirken; doğalgaz, ithal kömür, motorin gibi yüzde 35,1'i ithal kaynaklı olup yüzde 70'i döviz endekslidir"dedi."Elektriğin büyük çoğunluğunu doğalgazdan elde ediyoruz" diyen Can,"Ülke olarak elektriği yerel olarak üretmek zorundayız. Barajlar hariç devlet, üretimlerini döviz üzerinden alıyor. Döviz kurlarının artışı da faturalara yansıyor" diye konuştu.
YAZ SAATİ- KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI?
Çok sayıda elektrik firmalarının özelleşmesiyle beraber yaz saati uygulamasının kaldırıldığına dikkat çeken Başkan Can, "Faturada tasarruf görmüyoruz, çocuklarda psikolojik olumsuzluk görüyoruz ve yurtdışında yaptığımız ticaretlerde 8 saatlik mesai saati dilimi içinde karşı tarafla 6 saat temasta bulunuyoruz. Bu durum bizlerde ticari kayıp yaşatıyor'' ifadeleriyle uygulamanın kaldırılmasındaki sonuçlardan söz etti.
"KDV YÜZDE 1 OLMALI"
Mehmet Can, doğalgaza gelen fahiş artıştan sonra, elektrik faturalarının artacağına dikkat çekti. Faturanın içerisinde bulunan TRT katkı yapı, enerji fonu, sayaç okuma bedeli ve KDV gibi etkenlerin kaldırılmasını talep eden Başkan Can, özellikle dövizin yükseldiği bu dönemde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e düşmesi için çağrıda bulundu.
"ENERJİ DAĞITIMI YABANCI SERMAYEYE TESLİM EDİLMEMELİ"
TEİAŞ'ın özelleştirme öncesinde 81 ilde ciddi yatırımlar yapması üzerine satılacak bir firmaya neden yatırım yapıldığını merak eden, dağıtım firmalarının özelleştirilmesini doğru bulmayan Başkan Can,''UEDAŞ İngiliz firmasına satıldıktan sonra, yurtdışı firmalarında olduğu gibi gider kısmının azalmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Temsil ve ağırlama giderlerinin faturaya eklenmesi meselesi vardı, bizler bir algı oluşturarak bu durumun önüne geçtik'' diyerek vatandaşa haksızlık yapılmaması adına çalışmalarda bulunduklarını, doğalgaz üretiminin özelde olabileceğini ancak dağıtımın kesinlikle devlette olması gerektiğini belirtti.