Endüstri Meslek Lisesi Eğitim Salonunda yapılan eğitim programına Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim, Genel Sekreter Mehmet Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Şube Müdürü Orhan Bayrak, Psikolog Özgün Baştürk, Okul Müdürü Hüseyin Er, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.
Açılış konuşmasını yapan okul müdürü Hüseyin Er, eğitim programına katılanları salona tanıttı. Ardından Söz alan Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim de kent konseylerinin kuruluşunu ve önemini dile getirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Aile Eğitim Programı (AET) kapsamında düzenlenen "Aile İçi Eğitim ve Şiddet" konulu programın ilk konuşmacısı Psikolog Özgün Baştürk oldu. Baştürk; "Ailede iletişimin ilk şartı anlaşılmak ve anlamak olmalıdır. Toplumda varlığımızı sürdürebilmemiz, huzursuzluk ve çatışma ortamına yol açmamak için toplumla doğru iletişim kurulmalıdır. En etkili iletişim bire bir görüşmedir, karşımızdaki ile konuşurken mesajın açık olması ve ortak bir dil konuşulması gerekir. Beden dili ve etkili dinleme iletişimin hızını artırır. Emir vermek, uyarmak, tehdit etmek, ahkâm kesmek, akıl vermek, nutuk çekmek iletişimde üstünlük kurma arayışıdır. Şiddeti ortaya çıkaran etmenler bunlardır. Alay etmek, olayı küçümsemek, konuyu saptırmak da iletişim engelinin başka bir boyutudur. Kişileri çeşitli özelliklerinden dolayı önyargı ile değerlendirip yargılamak, geçimsiz, tembel, sorumsuz, zaten hep böylesin gibi kişiliğine atfetme gibi davarmışlar da iletişimin önündeki engellerdir. Kaşımızdaki ile doğru iletişim için öncelikle empati kurmalıyız. Etkili dinleyerek düşüncelerini ve duygularını anlamaya çalışmalıyız. Dinlediğimizi belli etmeli ve bunu da hissettirmeliyiz. Anlatırken de anlatılan duyguyu kaşımızdakine yansıtmalıyız. Beden dilini çok doğru kullanmalıyız. Bunları doğru kullanan ailelerde anlaşılmanın ve anlamanın yolları her zaman açık olur" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasına kurumunu tanıtarak başlayan Bayrak, görüntülü sunduğu birkaç konu hakkında öğrencilerin doğru ve yanlış davranışlar konusunda düşüncelerini alarak değerlendirmelerde bulundu. Bayrak; "Maalesef şiddet toplumumuzda ciddi manada destek bulmakta, toplumda kötü davranışı ve küfrü öğreten bir kurum yoktur. Eğitim kurumlarımızda öğretilmesine rağmen Cumhuriyetin kuruluş tarihini sorduğumuzda toplumumuzun büyük bir kesimi cevap vermekte zorlanırken, küfür öğretilmediği halde herkes tarafından bilinmektedir. Kendi yakınına küfrü hazmedemeyen bir kişinin başka birine her türlü küfür etmesi nasıl bir ruh halidir. Şiddet her zaman şiddeti doğurur. Toplumlar değer yargılarını yitirmeye başladığı an şiddet ortaya çıkar. Toplumu doğru yönlendirme çok önemsenmelidir. Güçsüz veya zavallıya güç uygulamak zavallılıktır. Öğretmenler öğrencilerine hayatın doru ve yanlış olan çıkış kapılarını öğretirler, bunlardan birinin tercihi de sizlere kalıyor" diyerek sözlerini tamamladı.
Program Gemlik Belediyesinin öğrencilere kuru pasta ve meyve suyu ikramı ile sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2015, 09:13