BURSA (İGFA) - Milyonlarca adayın iyi bir üniversiteye girmek için ter dökeceği sınav öncesi beslenmenin çok önemli olduğunu ifade eden Bursa Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Selime Aladağ, sınav öncesi ve sınav sabahları yapılması gereken doğru beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu. Aladağ, “Öğün atlamayın, riskli yiyecek ve içecekler tüketmeyin, kafein içeren içeceklere dikkat edin. Sınav sabahı ise hafif bir kahvaltı yapın, beynin aktivitesini düşüren ve sindirimi güçleştiren besinlerden kaçının ve mutlaka sıvı tüketin” dedi.
Pandeminin en çok öğrencileri etkilediğini ifade eden Aladağ, bu süreçte uzaktan eğitime geçilmesi ve bu değişikliğin yarattığı stresin; özellikle YKS sınavına hazırlanan öğrencilerin yeme davranışlarında, uyku düzenlerinde ve sosyal hayatlarında önemli değişikliklere yol açtığını söyledi.
SINAV AKŞAMI MENÜSÜ…
Sınav akşamı yemeği için örnek bir menü de paylaşan Aladağ, “Sınav akşamı örnek menüde; ızgara dana bonfile/biftek/balık, zeytinyağlı enginar, bol yeşillikli zeytinyağlı salata, 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya 3 yemek kaşığı yağsız makarna ve ayrıca gece ara öğünü olarak ılık süt ile çiğ badem tüketilebilir” ifadelerini kullandı.
SINAV SABAHI KAHVALTI MENÜSÜ…
Sınav sabahı kahvaltı menüsü örneği de veren Aladağ, “1 bardak taze sıkılmış elma suyu, 1 adet haşlanmış yumurta veya yağsız omlet, 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir, 4-5 adet az tuzlu zeytin, 1 tam ceviz içi + 2-3 adet çiğ fındık + 4 adet kuru erik, söğüş domates, salatalık, biber, maydanoz, 1-2 dilim tam buğday/çavdar ekmeği. Sınava girmeden yarım saat önce; bir avuç kadar kuru meyve, ceviz, fındık ve badem ya da küçük kepekli bisküvi tüketilebilir” diyerek sözlerini noktaladı.