GemlikLife

Sağlık için hareket edelim

SAĞLIK

Halk Sağlığı Haftası nedeniyle Sağlık Bakanlığı vatandaşlara toplum sağlığı ile ilgili genel uyarılarda bulundu. Yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi

Halk sağlığı açısından en önemli amacımız, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadansağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır.

Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak olarak tanımladığımız sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi istiyor ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür.

2001 yılından beri Bakanlığımız öncülüğünde kutlanmakta olan "Halk Sağlığı Haftasının(3 -9 Eylül) bu yıl ki temasını "Sağlık İçin Hareket Edelim" olarak belirledik.

Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl dünyada 35 milyon insanımız hayatını kaybetmektedir.

Oysa bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin % 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gereklidir. 

Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin % 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25'inin, diyabetin % 27'sinin ve kalp hastalığının % 30'unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir.

Obezitenin önde gelen nedenlerinden biri de fiziksel hareketsizliktir. Obezite eğilimi özellikle çocuklarımızda alarm verici düzeye gelmiştir.

Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada 6-11 yaş grubu çocuklarımızın % 58,4'ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmadığı anlaşılmıştır. Bu yaş grubundaki çocuklarımızda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama sürenin 6 saat olduğu belirlenmiştir.

Buradan anne ve babalara seslenerek şunu söylemek istiyorum:
Ülkemizde hızla artan çocuk obezitesinin önüne geçmek ancak sizin çabalarınız ile mümkün olacaktır. Çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen sürelerin kısaltılarak, spor ve fiziksel aktivite saatlerinin uzatılması konusunda sizlere büyük görev düşmektedir. Sizler de evlatlarınıza örnek olacak şekilde "sağlık için hareket edin".

Zira aynı şekilde, ülkemiz genelinde kadınların % 87'sinin, erkeklerin ise % 77'sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığını tespit ettik. 

Depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılmasını öneriyoruz. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir.

5-17 yaş grubu ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Ancak şunu unutmamak gerekir, fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için aktivitenin planlı, tekrarlı ve düzenli olarak yapılması gerekir.

Halk Sağlığı Haftası vesilesi ile bütün vatandaşlarımıza hastalanmadan sağlıklarını koruyabildiğimiz, hareketli, sağlıklı, huzurlu bir yaşam diliyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.