GemlikLife

İGF Genel Başkanı Mesut Demir: Kurtuluş İnternet Gazeteciliği Yasası'nda

GÜNDEM

İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, sosyal medya ile savaşabilmek için kurtuluşun İnternet Gazeteciliği Yasası'nda olduğunu söyledi. Siyasi partilere de seslenen Demir, yasanın TBMM Genel Kurulu'na geldiğinde oybirliğiyle onay vermelerinin herkesin yararına olacağını kaydetti.BURSA (İGFA) - İGF Genel Başkanı Mesut Demir, Güncel Haber 16, Gemlik Basın ile İGF TV ortak canlı yayınında gazeteci Tarık Şeker’in sunduğu "60 Dakika Siyaset" programına konuk oldu.

Programda Genel Başkan Demir, medyanın geleceği, Bursa ve Türkiye’deki durumu, İnternet Gazeteciliği Yasası’nı değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İletişim Başkanlığı ve milletvekilleriyle geçtiğimiz Ağustos ayındaki birebir yaptıkları görüşmeleri anlatan Demir, Dijital Mecralar Komisyonu'nun önündeki taslak yasanın bir an evvel TBMM Genel Kurulu'na gelerek çıkmasını beklediklerini söyledi. Yasanın son halini meclise geldiklerinde göreceklerini kaydeden Demir, en azından medyaların Basın İlan Kurumu'ndan ilan alabilecek konuma gelebileceğini, merdivenaltı internet sitelerinin ve bilgi kirliliklerinin ortadan kalkacağını kaydetti.

"SOSYAL MEDYA İLE SAVAŞABİLMEK İÇİN..."

Sosyal medya ile savaşabilmek için kurtuluşun İnternet Gazeteciliği Yasası'nda olduğunu söyleyen Mesut Demir, siyasi partilere seslenerek, "Yasa ile ilgili gereken ne ise yapılsın. Bu yasa TBMM Genel Kurul'a geldiğinde herkes hem fikir olarak onay versin" dedi.

https://youtu.be/ONwlsZ6ZBHI

İnternet Gazeteciliği Yasası'nın sadece Basın İlan Kurumu'nun Genel Müdürlük haline gelmesi ve kurumsal yapıdaki internet haber sitelerinin akredite olmasıyla ilgili çalışma yaptığını anlatan Demir, devletin bu yasayla birlikte internet haber sitelerini resmen bu yasayla tanıyacağını söyledi. Demir, çıkacak olan yasanın insanların kişilik haklarını koruması açısından da önemine dikkati çekti.

Yasanın iletişim anlamında da bazı sorunların çözüme kavuşacağını belirten Demir, "İnternet gazeteciliği hızlı haberciliktir. Sosyal medyayla yarışıyor. Sosyal medyada bilgi kirliliği hızlı bir şekilde yayılıyor ancak internet haber siteleri ilgili kurum ve kuruluşlardan doğru ve taze bilgiyi hızlıca alarak doğru bilgiyi paylaşmalıdırlar. O nedenle özellikle asayiş konusunda da ilgili makamlarla devamlı iletişim halindeyiz. Yasanın çıkması ve haber sitelerinin de akredite olmasıyla iletişim sorunları ortadan kalkacak, internet gazetecileri daha iyi tanınacaktır" diye konuştu.

"Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan alabilecek miyiz" sorusunun da kendilerine çok sorulduğunu anlatan Demir, "Sizlerin de bildiği gibi kurumun şu an için yazılı basınla ilgili belli kriterleri var. Yasa ile birlikte bu tür kriterlerin internet haber siteleri için de tanımlanması bekliyoruz" dedi.

"CUMHURİYET TARİHİNDE FEDERASYON BÜNYESİNDE KURULAN İLK VE TEK HABER AJANSIYIZ"

Federasyon bünyesinde İGF Haber Ajansı (İGFA) kurduklarını anlatan Demir, 2 bine yakın internet sitesinin RSS yoluyla haberlerini otomatik olarak çektiklerini söyledi. Türkiye'de 4 tane haber ajansı olduğuna dikkati çeken Demir, "Anadolu Ajansı devlet ajansı. İHA ve DHA gibi ajanslar özel şirketlerin oluşturduğu ticari amaçlı kuruluşlar. İGF'nin oluşturduğu İGF Haber Ajansı (İGFA) ise Cumhuriyet tarihinde federasyon bünyesinde kurulan ilk ve tek haber ajansı oldu. Bizim kâr amacı güdecek bir durumumuz yok. Medyaların bir araya geldiği, birlikte hareket ettiği platform haline geldi. Kurumsal üyelerle yayın gücünü ve sesini her geçen gün çoğaltıyor" diye konuştu.

İGF'nin ve İGF Haber Ajansı'nın hedef faaliyetlerinden de bahseden İGF Genel Başkan Mesut Demir, medyalardan kendilerine gelen 'editör ve muhabir bulamıyoruz' yönündeki talepleri eğitim çalışmaları ile aşma gayretinde olduklarını söyledi. Demir, yerel medyaların her zaman ve her yönden yerel dinamiklerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.