Bursa'da hac ve umre organizasyonu yapan acenteler, Ramazan ayına sayılı günler kala 2 senedir kira ödemekten başka bir şey yapamadıklarını belirtirken pandemi nedeniyle kutsal topraklara getirilen seyahat yasağının kalkmasını bekliyor.ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA- Covid-19 nedeniyle Suudi Arabistan'ın 2020 yılında getirdiği yasak ile kutsal topraklarda hac ibadeti yapılamıyor. Hac ve umre organizasyonu yapan acenteler, 2 senedir devam eden yasağın kalkmasını isterken bu süre zarfında iş yapamadıkları dükkanların kirasını ödemeye devam ettiklerini dile getiriyor.
Suudi Arabistan Şubat 2020'de Hac ve Umre ziyaretlerini Covid-19 nedeniyle yasakladı. Her yıl 2 milyon müslümanın ziyaret ettiği kutsal topraklar bu yasakla beraber âdeta terkedilmiş kent silüetine dönüştü. Türkiye'de hac ibadetini yerine getirmek için sıra bekleyen binlerce vatandaş için güzel haber geldi. Riyad yönetimi Hac ve Umre yasağını kaldırdı. Suudi Arabistan'ın hac ve umre yasağını kaldırmasıyla birlikte gözler hac ve umre organizasyonu yapan acentelere çevrildi.
Yasaktan bu yana geçen 2 yılda kira ödemekten başka bir iş yapamayan sektör temsilcileri, Türkiye ve Suudi Arabistan'dan gelecek açıklamalara göre tur paketlerini hazırlayacaklar. Bilindiği üzere İstanbul ve Ankara merkezli olup Bursa'da şubesi bulunan büyük acentelerden Bursa'da bulunan şubelerini kapatanlar oldu.
Sadece Bursa'da tek şube ile bu işi yapan firmalar yani Bursalı firmalar 2 yıllık iş yapamadıkları dönemi atlatabildiler. Sektör temsilcileri gözlerini Türkiye ve Suudi Arabistan'dan gelecek açıklamaya dikmiş durumda. Öyle ki Riyad yönetimi türk vatandaşlarını hac ve umre ibadeti için kabul ediyoruz dese dahi yeterli olmayıp, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da aynı paralelde bir açıklama gelmesi gerekecek. Hal böyleyken sektör temsilcileri, her iki ülkeden "Hac ve umre için şartlar oluşmuştur, ibadetini yapmak isteyen işlemlere başlayabilir" açıklamasını bekliyor. Vatandaş ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gitmeyi beklerken sektör temsilcileri de 2 senedir kirasını ödeyip kilit vurdukları kapıları açarak dar boğazdan çıkmak istiyor.
2 sene öncesine yani pandemi öncesine göre hac ve umre fiyatlarının dövizdeki dalgalanma nedeniyle bir hayli yükseleceği belirtiliyor.
Pandemiden önce hac ibadeti için parasını hazırlayan bir vatandaşa, şu an işlemlere başlayabilirsiniz deseler dahi biriktirdiği para yeterli olmayacak hatta bir o kadar daha üstüne eklemesi gerekecek gibi görünüyor. Sektörde çalışanların durumu da bir hayli kötü. Bırakın işletmecilerin para kazanmasını, bu süreçte maaşını ödeyemediği için personelleri işten çıkarmak zorunda kaldılar. İşverenler, kapısına âdeta kilit vurdukları işyerlerinde eleman tutamadı. Bu da işsizler ordusuna bu sektörden de dağılım olmasına neden oldu.
ANKARA VE RİYAD'DAN ALINACAK
güzel haberle birlikte sektörde büyük bir hareketlilik olması bekleniyor. Ramazan ayına sayılı günler kala sektör temsilcilerinin gözü kulağı her iki ülkeden gelecek bu güzel haberde.