Gemlik Kaymakamlığı ile Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin hazırladığı “Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık” konulu proje, Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda organize edilen etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı. Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, 30 Ocak 1923 tarihinde Türk ve Yunan Hükümetleri arasında Lozan’da imzalanan, “Nüfus Mübadelesi Sözleşmesini” hatırlatarak, Yunanistan’daki yerleşik bütün Müslümanların Türkiye’ye, Türkiye’deki yerleşik bütün Ortodoks Rumların da Yunanistan’a gönderildiğini söyledi. Tarihteki ilk zorunlu göçü içeren bu sözleşme kapsamında iki milyon civarında Yunan ve Türk halkının sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel, demografik anlamda etkilendiğini kaydeden Cahit Işık, “150 yıl süren göç dalgalarıyla Bursa’yı yurt tutanların hepsi kentimize bambaşka değerler kattı. Kültürleri ile Bursa’nın Gemlik’in renklerini oluşturdular” dedi.
Fotoğraflar için tıklayınız...
İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının açmış olduğu hibe alanı ile birlikte kültür, tarih ve medeniyet değerlerinin korunması, geliştirilmesi ihyasına yönelik olarak düşünülen proje konusunda da bilgiler veren Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, “Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık” projesinin Bakanlık tarafından hibe almaya hak kazandığını ifade etti. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’da, her göçün özünde büyük acılar barındırdığına dikkat çekerek, anlaşmalı olduğu halde göçten gelip açıkta kalanların, malları talan edilenlerin olduğu zor günlerden, trajedilerden geçildiğini anlattı. Gemlik Belediyesi’nin Yunanistan’daki Gemlik olan “Nea Kios” Kenti ile kardeş şehir olduğunu anımsatan Refik Yılmaz, Nisan 2016 tarihinde Girit’e kültürel bir gezi düzenlemeyi amaçladıklarını bildirdi. Türkiye’nin göç kültürü konusundaki duyarlılığına da vurgu yapan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Bugün 4 milyona yakın Suriyeli göçmene kucak açmış bir ülkemiz var. Biz Göç kültürünü iyi biliyoruz. Bu tarihimizde ve kültürümüzde var” diye konuştu.,
“Projemiz İçişleri Bakanlığı tarafından hibelendirilmiş ve çeşitli aktivitelerle toplam 11 ay sürecek, uzun soluklu sosyal dokusu olan bir projedir. Hedef kitlemizi Gemlik’te ikamet eden 20-25 yaş arası üçüncü veya dördüncü kuşak mübadiller oluşturmaktadır. Burada gençlerimizin karşılaştığı en büyük sıkıntı, parçası olduğu kültürün yemeğini, el sanatlarını, müziğini, tarihini unutmaya başlamasıdır” diye konuşan Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çakmak’ta, yapılacak çeşitli etkinliklerle gençlerin kültürlerini öğrenip, kültürel miraslarına, tarihlerine sahip çıkmalarını amaçladıklarını kaydetti. Sinema Günleri, Dantel Kursları, Müzik ve Folklor Çalışmaları, Yöresel Yiyecek ve İçecekler Kursu, Kermes, Panel ve karşılıklı geziler ile renklenecek projenin Eylül 2016 tarihinde final çalışmasıyla son bulacağını belirten Ahmet Çakmak, tüm faaliyetlerin kitapçık haline getirilip, daha geniş kitlelere de ulaştırılacağını sözlerine ekledi.
Tanıtım toplantısı organize edilen kokteyl ile son buldu.