Doç. Dr. Mesut Özcan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Belediye Meclis Üyeleri Ersin Kahraman, Emir Kantur ile birlikte Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim’de takip etti.
Konferansın açış konuşmasını yapan Birlik Vakfı Gemlik Temsilcisi Eğitimci Mehmet Naim Boz, insanlığa yararlı gençlik hedefleri doğrultusunda çalışmaları devam ettireceklerini vurguladı. Gemlik Belediyesine de destekleri adına teşekkür eden Boz, Birlik Vakfı Kültürel etkinliklerin de süreceğini açıkladı. Doç. Dr. Mesut Özcan’da konuşmasında 5 yıl önce başlayan ve Arap Baharı olarak bilinen Müslüman ülkelerdeki ayaklanmaların perde arkasını anlattı. Halkın siyasal katılım talebi, yolsuzluk ve işsizliklere karşı olan isyanının yanı sıra, 40 yıl, 50 yıl, 30 yıl süren diktatörlüklere de baş kaldırısının etkili olduğunun altını çizen Mesut Özcan, 5 yıl sonunda gelinen noktada sadece Tunus’ta demokratik kısmi başarının yakalandığını bildirdi. Tunus’taki ayaklanmaların kısa sürede bittiğini ve kansız olduğunu anımsatan Doç. Dr. Mesut Özcan, Libya, Mısır ve Yemen’de bu sürecin daha kanlı ve uzun olduğuna dikkat çekti. Ayaklanmaların sonuncusu Suriye’deki savaş ve kaosun halen sürdüğüne atıfta bulunan Özcan, “Güçlü ülkelerin çıkarları doğrultusunda devreye girmesi ile kanlı süreç devam etmekte. 5 yılsonunda gelinin nokta pek de iç açıcı ve parlak değil. Arap Baharının 5 yıllık sürecinin sonunda halkın talepleri karşılanamadı. Siyasal katılım talepleri kısmen Tunus dışında hiçbir yerde karşılanmadı” dedi.
Siyasal kültürün gelişmesinin önemine de vurgu yapan Doç. Dr. Mesut Özcan, “Siyasal kültür gelişmemişse, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri güçlü ve bilinçli değillerse orada sorunlarda büyük olur. Ortadoğu’da yaşananların bir özeti de budur” diye konuştu.