banner47

Gemlik Zeytini Dalında Kararır, Karardıktan Sonra Hasadı Yapılır

Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır geçtiğimiz günlerde bazı televizyon ve gazete haberlerinde zeytinlerin hile yolu ile karartıldığı haberlerine yaptığı basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Gemlik Zeytini Dalında Kararır, Karardıktan Sonra Hasadı Yapılır
banner3

Son günlerde ne yazık ki birçok haber kanalında ve yazılı basında karşımıza çıkan haberlerle zeytinin kalitesi, doğallığı konusunda tüketicileri son derece yanlış yönlendiren hatta tüketiminden uzaklaştırma niteliğinde olan haberlerle karşı karşıyayız. Konu hakkında yapılan pek çok araştırmanın üzerine ortaya konan kötü sonuçlarla insanları korkutmak yerine, daha bilinçlendirici bir yöntem olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil ettirilmiş olan Coğrafi İşaretli Ürünler’in tüketilmesi konusunda teşvik edici haberlerin yapılması çok daha doğru olacaktır.

Öncelikle zeytin konusunda yaşanan tereddütlere son vermek için açıklama yapma ihtiyacı içerisindeyiz. Dolayısıyla zeytinin birebir üretimden sofraya geçen süre boyunca doğal yöntemler kullanıldığı konusunda bilgilendirme yapmak istiyorum. Gemlik Zeytini dalında kendiliğinden kararır,siyah renge dalındayken döner ve karardıktan sonra hasat işlemi yapılır.Toplandıktan sonra ham şekilde tüketilmesi mümkün olmayan siyah zeytinimiz sadece su ve tuz kullanılarak doğal yöntemlerle fermante edilir. Yenilebilecek duruma gelmesi için 6-9 ay gibi bir süre gerekmektedir. En önemlisi de belirtilen aşamalardan geçen Gemlik Zeytinimiz için Gemlik, Orhangazi ve İznik yörelerinde üretimi yapılan zeytinlerimizi kendine özgü özellikleri ile 2003 yılında Coğrafi İşaret ile tescil ettirdiğimizi belirtmek isterim. Coğrafi İşaret kullanan firmalarımızın ürünlerini güvenle tüketebilirsiniz. Ayrıca ürünlerin üzerinde bulunan Coğrafi İşaret Logomuz ve Tek Kullanımlık Hologramlarımız size güvenli bir tüketim sunuyor. Hologramlarımızı Karekod Okuyucu ile okuttuğunuzda hangi üreticiden alındığına dair net bilgiye ulaşabilirsiniz.İzlenebilirlik konusunda tereddüt etmeden Gemlik Zeytini Coğrafi İşaretli ve Hologramlı ürünlerimizi tüketmeye devam edebilirsiniz. Yılda 4 kez yaptığımız denetlemeler ile haksız rekabete engel olup, yöremizin ürünlerini diğer yörelerin ürünlerinden ayıran değerlerimize sahip çıkıyoruz. Dolayısıyla belirttiğimiz nedenlerden yola çıkarak zeytinlerimizde iddia edildiği şekilde renklendirme için tekstil boyası ve paslı demir gibi kimyasalların kullanılması söz konusu olamaz.

Ayrıca bir diğer eklemek istediğim konu ise araştırmaları yapan arkadaşlarımızın iyi ve kötüyü ayırt edemiyor ve hatta var olan kaliteli ürünleri de diğerleriyle bir tutarak genellemelerde bulunuyor olmasıdır. Ülkemizde tescil ettirilmiş birbirinden değerli birçok ürünümüzün marka değeri kazanıp ayrıştırılabilir özelliklerini ortaya koyan bir Coğrafi İşareti varken ve bu ürünlerin güvenilirliği konusunda hiçbir tereddüt bulunmadığını birçok kurum ve kuruluşun desteğini alarak elde etmişken, tüketiciyi niçin üründen uzaklaştırma yolunu seçiyorsunuz? Güvenilir ürünlere nasıl ulaşacakları konusunda da bilgilendirmeler yapılması hatta Coğrafi İşaretli ürünler konusunda da tüketiciye ayrıca bir bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz. Ürünün kalitesini Coğrafi İşaret ve Hologramından tanıyacak bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya ihtiyacımız var.Zehir tacirlerini yok etmek için önceliğimiz güvenilir ürünlere ulaşma yollarını yaygınlaştırmaktan geçiyor.

Tüm Tüketicilerimize ve Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

GEMLİK TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU ADINA

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

ÖZDEN ÇAKIR

 

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2019, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23