banner47

Kentsel Dönüşümde Profesyonel Süreç Yönetimi Başlıyor

Ülkemizde son günlerde yoğun bir şekilde yaşanan depremler sebebiyle, hatta kendiliğinden bile yıkılan binalara her geçen gün bir yenisinin eklenmesiyle acaba yaşadığımız şehirlerimiz evlerimizin ne kadar güvenli olduğu sorusu tekrar gündemimizde.

Kentsel Dönüşümde Profesyonel Süreç Yönetimi Başlıyor
banner3

Ülkemizde son günlerde yoğun bir şekilde yaşanan depremler sebebiyle, hatta kendiliğinden bile yıkılan binalara her geçen gün bir yenisinin eklenmesiyle acaba yaşadığımız şehirlerimiz evlerimizin ne kadar güvenli olduğu sorusu tekrar gündemimizde.

Dolayısıyla da bu konunun çözümü noktasında yapılması gereken en etkili çözüm olan Kentsel Dönüşüm konusu da en çok konuşulan konuların başında bulunuyor.

Bu bağlamda Gemlik'te ilk kez kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiren ve Manastır'a yeni bir çehre kazandıran Hamza Aygün yeni bir kentsel dönüşüm projesi hazırlıklarına başladı.

Aygün yeni kentsel dönüşüm projesi ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Mühendislik hizmeti almamış, ekonomik ömrünü tamamlamış ve deprem yönetmeliğine uygun olmayan bir şekilde imal edilmiş binaların Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilenmesi için arayış her geçen gün daha da artıyor ve artması gerekiyor.

DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

Geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü hadiselerde de mevzuatlara uygun yapılan binalarda hasar ve can kaybı olmadığına şahit olduk.

Fay hatlarının çok yoğun olduğu ülkemizde ve şehrimizde depremle yaşamayı öğrenmemiz kaçınılmaz. Depremlerin olmasını engelleyemeyebiliriz ancak binalarımızın riskli olup olmadığını belirlemek ve depreme dayanıklı binalar yapmak elimizdedir."

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAFALAR KARIŞIK

Ancak gerek ekonomik durgunluk nedeniyle artan maliyetler gerekse gerçekleştirilmeye çalışılan bazı kentsel dönüşüm çalışmalarındaki bir takım yanlış uygulamalar vatandaşın da bu süreçte kafasını iyice karıştırıyor.

Mesela en etkili fay hatlarının üzerinde bulunan Gemlik’te site bazında 7 adet dönüşüm projesi yapıldı. Maalesef 2 projede süreç iyi yönetilemediği için siteler yıkıldı ve başlayamadı. 2 projede de site malikleri ile müteahhitler arasında ciddi sıkıntılar ile maddi ve manevi mağduriyetler oluştu. Ancak profesyonel yönetim anlayışı ile dönüşümü gerçekleştirilen 3 sitede ise hem yaşayanların hem müteahhitlerin son derece mutlu olduğunu gördük.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SÜREÇ YÖNETİMİ PROFESYONELLİK İSTİYOR

İşte tam bu noktada şehrimizde güzel bir örnek uygulamaya şahit olduk. Tüm Türkiye’nin de yakından şahit olduğu siyasi polemiklere de konu olan Gemlik’in taşınması mevzusunda sıkıntılı süreçlerin aşılmasında, vatandaşın kaygılarının giderilmesinde ve vatandaşların bilinçlenmesinde önemli bir rol üstlenen iş adamı ve yatırımcı Vizyon Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Aygün her geçen gün yaklaşan büyük deprem riskine karşın kentsel dönüşüm ile alakalı sıkıntıların bir an evvel giderilmesi gerektiğini ve bu noktada yer sahipleri, müteahhitler, resmi makamlar ve yerel yöneticiler arasındaki iletişim ve koordinasyon sorunun giderilmesi gerektiğini ve bunun için de “Kentsel Dönüşüm Süreç Yönetimi” çerçevesinde bir uzmanlık ihtiyacı olduğunu gündeme getirdi. Daha önce birkaç pilot noktada başarılı uygulamalar kaydettiklerini aktaran Hamza Aygün dönüşümün ancak sürdürülebilir profesyonel bir süreç yönetimiyle gerçekleşebileceğini ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM’DE YENİ ÇÖZÜM

BAŞARININ KAYNAĞI SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SÜREÇ YÖNETİMİ

İbrahim Reis, Günaydın ve akabinde Avcılar sitesinde tüm tarafların memnun kaldığı bir sonuç elde ettiklerini aktaran Aygün “Bizi başarıya götüren etkenler; bilgi, tecrübe, takip ve mali gücün yanında en önemli unsur ise profesyonel bir süreç yönetimi sergileyerek sorunları çözümemiz oldu. Gemlik’te birçok site Kentsel Dönüşüme girmek istiyor ve bizim yapmamız için ısrarcı oluyorlar. Ancak Gemlik’te çok fazla sayıda dönüşüme girmesi gereken site var ve bunların sayısı bizim kapasitemizin bir hayli üzerinde. Biz bu noktada tecrübemizi aktaralım istiyoruz. Bu nedenle; çıraklığını ve kalfalığını 3 proje ile elde ettiğimiz birikimlerimizden tüm şehrimizin faydalanması için Kentsel Dönüşüm Süreç Yönetimi adı altında yeni bir oluşumla vatandaşlarımıza sunmaya başlamış bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

UYUM İÇİNDE GÜÇLERİ BİRLEŞTİRECEĞİZ

Çözüm olarak sundukları ve daha önce 3 ayrı sitede başarı ile test ettikleri modeli anlatan Hamza Aygün “bu yeni oluşumda ihtiyacımız olan her şey mevcut. Kentsel Dönüşüm isteyen siteler, bunu gerçekleştirecek iş adamları ve Devlet Desteği. Ancak bunların uyum içinde, belli bir planlama dahilinde ahenk içinde hareket edebilmesi için Profesyonel Süreç Yönetimine de ihtiyaç var. Bu ihtiyaç doğrultusunda şimdiye kadar edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübemizi vatandaşlarımızla paylaşarak kentsel dönüşüm uygulamalarında sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde yürütülebilmesi için profesyonel süreç yönetimi uygulamasını başlatmış bulunuyoruz.” dedi.

KENTLER LAFLA DÖNÜŞMEZ!

Gemlik’te Zeki Barış Sitesi ile anlaşarak bunun ilk adımını atmış olmanın sevincini yaşadıklarını dile getiren Hamza Aygün “Kaybedecek ne vaktimiz ne de yitirilecek tek bir canımız vardır. En kısa zamanda elimizdeki tüm imkânları ve enerjimizi doğru bir şekilde seferber ederek; Kentsel Dönüşümün lafla değil sürdürülebilir profesyonel bir süreç yönetimiyle tüm paydaşlar arasında çözüme yönelik bir uygulamanın nasıl gerçekleştirilebileceğini göstermek istiyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

 

  

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2020, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER