banner47

Kadına Şiddete HAYIR!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Mücadele Günü Gemlik’te de çeşitli etkinliklerle yaşama geçirildi.

Kadına Şiddete HAYIR!
banner3

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Mücadele Günü Gemlik’te de çeşitli etkinliklerle yaşama geçirildi.

Gemlik Sosyal Yaşamı Destekleme Derneği’nin Gemlik Hemşeri Dernekleri Platformu ile birlikte organize ettiği etkinlik yoğun ilgi gördü. Gemlik İskele Meydanında düzenlenen etkinlikte kadına yönelik şiddet eylemleri bir kez daha kınanırken, farkındalık çalışması şiirler ve türkülerle renklendi. Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Adnan Uluğ’un yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü tarafından da desteklenen etkinlikte pankartlar, şiirler ve sözlerle kadına yönelik şiddetin son bulması istendi.

Eğitimci Seda Kara, Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Gününün anlam ve önemine dikkat çekerek, Türkiye’de artan şiddete tepki gösterdi. Seda Kara, “Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkûm edildiği, ekonomik faaliyetlerinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı, toplumun en fakir kısmını oluşturduğu ve kendi kaderine terk edildiği koşullarda, ilk hedefi doğal olarak! En korumasız ve zayıf kesimi biz kadınlarız! Dünya üzerinde yaşayan kadınların yarısı şiddet görmektedir. Diğer yandan; namus, töre cinayetleri, koca-baba dayakları, işkenceler medyada magazinleştirilerek sunulmaktadır. Şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanıyor. Fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hak edip etmediği tartışılıyor. Kurbanlar suçlanıyor. Suçlular mağdur ilan ediliyor. Şiddet, dinsel, geleneksel ön yargılarla, cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılıyor” dedi.

Gemlik Sosyal Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Şükrü Deviren’de, halen dünyada kadınlar insan mıdır diye tartışılırken, erkek ve kadın çocuklarının yetiştirilmesindeki ikiyüzlülüğe de dikkat çekti. Yasal tedbirlerin artırılmasını isteyen Deviren, kadına yönelik evde, işyerinde, sokakta şiddet ve cinsel şiddete son verilmesini istedi. Gemlik Hemşeri Dernekleri Platformu adına Giresunlular Derneği Başkanı Halil Ataş’ta, Anne, eş ve kız çocuk kutsallığına vurgu yaptı. Çiğdem Yamen Toper, Sadettin Çiçek, Yelda Baykız güne şiirlerle, Bağlama Sanatçısı Arslan Akdağ’da Türkülerle renk kattı. Gemlikli vatandaşlar da kadına şiddete yönelik düşüncelerini açıklarken, pankartlar da ilgi gördü.

 

 

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2019, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER