banner47

Yılmaz: “Gemlik’in Güzelleşmesi Hepimizin Faydasına”

Refik Yılmaz Röportajı

Yılmaz: “Gemlik’in Güzelleşmesi Hepimizin Faydasına”
banner3

Gemlik Belediye Başkanı Sayın Refik Yılmaz ile birlikte Gemlik Halkı’nın merak ettiği sorulara yanıt bulmaya çalıştık.

Gemlik’te TOKİ ne aşamada ne zaman başlıyor ve ne zaman bitecek?

Toplu konut Gemlik’in en hayati meselesidir. Herkesin heyecan ve özlemle beklediği hizmettir. Uzun zamandır Gemlik’te arsa temini yapılamadığı için toplu konut işlemleri uygulanamadı. Toplu Konut İdaresi Türkiye’de 650.000’i aşkın konut yapmışken maalesef Gemlik’te bir tane bile yapamadı. Bunun da sebebi toplu konut yapılacak arazinin olmayışıy­dı. Göreve geldikten sonra biz de bu arazi arayışına girdik, tabii bizi bu anlamda sınırlayan bir mevzuat var, özellikle 3573 sayılı Zeytinciliği Koruma Kanunu. Bu kanun sebebiyle arazi bulmakta zorluk çekiyoruz. Cihatlı köyünün bitişiğinde bulunan 153.000 m2lik alanı toplu konut alanı olarak ilan ettik. Burası bir mera alanı idi, bu alanı mera alanından çıkarttık. Plan aşamalarından sonra hazine tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Bu süreç içerisinde Toplu Konut İdaresi ile görüşmeler yaptık. Bu gö­rüşmeler sonucunda Toplu Konut İdaresi ile değil de Gemlik Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yapmasının daha doğru olacağı kanaatini getirdik. Bu sebepten dolayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu ala­nın Gemlik Belediyesi’ne devrini istedik. Nisan ayında bu devir tarafımıza geçti. Gemlik Belediyesi’nin de şuanda 153.000 m2’lik toplu konut arsası olmuş oldu. Yaklaşık 75 milyon TL’lik araziyi bedelsiz olarak Gemlik Belediyesi’ne kazandırdık. Proje ekibimiz 8 aylık çalışmayla 224 konutun projesini tamamladılar. Ruhsatları da 13 Haziran tarihiyle düzenlenmiş oldu. İhale süreci sağlıklı bir şekilde yürürse Ekim ayında temelini atmış olacağız. Deprem sorunu yaşanan güzide ilçemizde bu toplu konut projesini tamamla­dığımız takdirde bu projeye katkı sağlayan, destek­leyen herkes, inanıyorum ki uzun yıllar yad edilecek. Bu röportaj da uzun yıllar saklanır, zamanı gelince “Biz böyle taahhüt vermiştik bakın hep birlikte yaptık” diyebiliriz inşallah.

Yeni devlet hastanesi ne zaman bitiyor? Mu­ammer Ağım Devlet Hastanesinin bu süreçten sonra akıbeti ne olacak?

Şubat ayına kadar bitmiş olacak inşallah. Kaba in­şaatımız bitti ama kaba inşaat biterken aynı firma havalandırma tesisatlarını yapıyor, cephe kaplamasını yapıyor, odaların tefrişatlarıyla alakalı işlemler devam ediyor. Bu kadar hızlı ilerleme olurken Şubat ayına kadar tamamlanacak diye düşünüyorum.

Muammer Ağım Devlet Hastanesi’nin akıbetine bakarsak eğer; Kaymakamlık, Sağlık Bakanlığı ve Mal Müdürlüğü ile birlikte toplantılar gerçekleşti­riyoruz. Gemlik’teki kamu kurumları depreme daya­nıklı değil. Bu kurumları taşımaya kalktığımızda ise maalesef taşınacak yer bulamıyoruz. Dolayısıyla şu an kullanılan hastane boşaltıldığı zaman bir tadilat yapılmak suretiyle tüm kamu kurumlarının hizmet verebileceği bir binaya dönüştürülecek. Bu sayede orayı da atıl bırakmayacak, zemininin sağlam oluşu ve çelik konstrüksiyondan yapılmış bir bina olması sebebiyle böyle bir hizmete kavuşturacağız Allah’ın izniyle.

Kumla’da çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Kumla'da çalışmalar hangi aşamada?

Kumla’da çok yoğun bir çalışma var şuan itibariyle. Altyapısı kökten değişiyor. İçme suyu hatları tamamen değişiyor, yağ­mur hatları ve kanalizasyon hatları tamamen yenileniyor. Bir de Kumla’mızın değer kazanması üzerine doğal gaz hattı çalışmaları sürü­yor. Bu denli çalışmalar yapılırken toz ve toprak haliyle olabiliyor. Bu sezon inşallah Ramazan Ayı’nın bitimiyle beraber Abdullah Aslan Caddesi’ni hizme­te sunmuş olacağız. Ara sokaklarımızda da alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. 15 Haziran - 15 Eylül arasında inşaat yasağı var. Türkiye’nin her yerinden gelen tatilcilerimiz rahat etsin diye herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bu durum da süreci uzatacaktır. Alt yapı yapılırken halkımız bu zorluğu kısa bir süreliğine çekecektir. Zorluk olma­dan maalesef kolaylık olmuyor. Vatandaşlarımızdan bu sene için sabırlı olmalarını istiyoruz. Her yıl altyapı soru ile karşı karşıya gelmelerindense bu yıl biraz sabır ederek gelecek yıllarda keyfini çıkaracaklarının garantisini veriyoruz.

Gemlik’te kentsel dönüşüm hangi aşamada?

Toplu konut projelerinden söz ederken zaten kentsel dönüşümden bahsettik. Şu an Cumhu­riyet Mahallesi’nde kentsel dönüşümü özel şirketler devam ettiriyor. Eski siteler yıkılarak yenisi yapılıyor. Takdire şayan bir durum. Devletin yükünü bir nebze almış oluyor özel sektör. O bölgede devam edece­ği düşüncesindeyim. Ova bölgesinde imar 3 kat, mevcut binalar 5 kat, 8 kat o yüzden zor olacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm röportajın başında belirttiğim gibi yapılacak konutlarla takas etmek su­retiyle mevcuttaki konut olan bölgeler yeşil alanlara ve çeşitli sosyal donatı alanlarına çevrilmek suretiyle kentsel dönüşüm tamamlanır. Biliyorsunuz kent meydanında da bir kentsel dönüşüm söz konusu. Göreve geldiğimizden beri yaptığımız kamulaştırma çalışmaları neticesinde yıkımlara başladık. Şuanda Akmanlar Pasajı’nın yıkımı kaldı. Önümüzdeki haf­talarda tamamlanacak Asım Kocabıyık Camii’nin açılışıyla da eski Merkez Camii’ni de yıkıp iskele meydanına doğru hiçbir bina kalmayacak, tam anlamıyla yeşil, insanların vakit geçirebileceği sosyal donatı alanlarıyla Gemlik Kent Meydanı’nı Gemlik Halkı görmüş olacak.

Orhan Veli Tabelası yenilendi mi? Ne zaman takılıyor?

Halkımızın çok öncelikli taleplerinden biri değil. Bu tabelayı talep edenlere de saygı duyuyoruz. Arkadaşlarımız istişare ediyorlar bu konuyu. Değer­lendirme aşamasındayız.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2016, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER